Dorp met veel kankergevallen, door zendmast?

zaterdag, 29 april 2006 - Categorie: Berichten Nederland

In het Duitse dorpje Steinbach-Hallenberg hebben extreem veel mensen kanker. Het percentage bewoners met borstkanker is zelfs 8x zo hoog als het landelijke gemiddelde. Een zendmast staat net buiten het dorp en de bewoners geloven in een verband tussen de continue stralingsblootstelling van de omwonenden en de hoge kankercijfers in het dorp. T-Mobile stelt dat ze binnen de grenswaarden blijven en dat er daardoor geen verband kan zijn, want die grenswaarden (vergelijkbaar met die in Nederland) zijn volgens de telecomprovider volkomen veilig.

Volgens veel artsen en bouwbiologen zijn de blootstellingslimieten echter duizenden tot zelfs miljoenen malen te hoog en is niet uit te sluiten dat de de continue straling van de zenders op de zendmast het immuunsysteem van omwonenden zodanig verlaagt dat de vatbaarheid voor ziekten waaronder kanker verhoogd wordt.

Alle epidemiologische studies wijzen in die richting: het welzijn van bewoners die dichtbij continu stralende zendmasten wonen is significant lager dan van mensen die verder weg wonen. Zie het recent bijgewerkte overzicht op Onderzoeken/609 . Bekijk alle aanwijzingen van artsen op Verhalen/ . Tevens is aan te raden om de wetenschapsfolder te lezen op Artikelen/936 .

Causaal verband?
Net als in Naila gebleken is, is het extreem moeilijk om een hard causaal verband te vinden, omdat er ontelbaar veel omgevings- en andere factoren zijn die van invloed kunnen zijn op de gezondheid. Omdat het dorpje Steinbach-Hallenberg slechts 580 inwoners telt, is het onmogelijke statistisch significante relaties te vinden.

Bij het wetenschappelijke onderzoek in Naila (Duitsland) werd gevonden dat mensen die in de nabijheid (400m) van GSM zenders wonen 3x vaker kanker hebben dan mensen die verder weg van de GSM zenders wonen. Ook in Israel is een soortgelijk wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd en daar kwam men tot vergelijkbare conclusies (4x vaker kanker).
De onderzoeken zijn hier te lezen: Onderzoeken/609 . Analyses zijn hier te vinden: Onderzoeken/83 (blader naar beneden naar epidemiologische onderzoeken).

Bewijzen dat de kankergevallen door de zenders komen zal moeilijk worden, ook in dit Duitse dorpje, maar het is wel weer de zoveelste aanwijzing die uitnodigt tot het toepassen van het voorzorgsbeginsel: geen zenders plaatsen in de buurt van woningen. In Duitsland zijn er veel kankerclusters in de nabijheid van zendmasten. Een overzicht: omega.twoday.net/stories/580235/ .

Uitzending op Duitse televisie
De uitzending is hier terug te kijken:
www.buergerwelle.de/pdf/steinbach_brisant_280406.wmv

Meer achtergrondinformatie:
omega.twoday.net/stories/1730505/
.

Bekijk of beluister het mediafragment


Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie