Gemeente Oost Gelre weert mast voor UMTS, Tubantia

vrijdag, 28 april 2006 - Categorie: Berichten Nederland

GROENLO - Aanvragers van bouwvergunningen voor twee UMTS-masten in Groenlo en Lichtenvoorde moeten voorlopig wachten op uitkomsten van een Zwitsers onderzoek. Pas als het Cofam-2-rapport zou aantonen dat UMTS de gezondheid van mensen in de woonomgeving niet nadelig kan benvloeden, zal de gemeente de vrijstellingen van het bestemmingsplan en de bouwvergunningen voor de circa veertig meter hoge masten verstrekken.
Dat zegt wethouder H. Gerrits van de gemeente Oost Gelre. Het gaat om masten aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde en in de wijk Hartreize in Groenlo.
De uitkomsten van het Zwitserse onderzoek zouden in de eerste helft van dit jaar komen, maar zekerheid is daarover niet. Tot die tijd worden de aanvragen aangehouden. Overlegd wordt intussen met de betreffende telefoonmaatschappijen of ze hun masten wellicht op ruime afstand van woningen kunnen neerzetten. Plaatsing van masten op ''enkele honderden meters'' buiten de woonomgeving is volgens het college van B en W acceptabel. Maar een nauwkeurige grens is moeilijk aan te geven, erkent Gerrits.
Het gemeentebestuur van Oost Gelre gaat nog verder in haar besluiten. Het gaat ook eigenaren en verhuurders van panden en gronden oproepen voorlopig niet mee te werken aan plaatsing van UMTS-zenders, totdat bekend is wat het langverwachte onderzoek oplevert.
Wethouder Gerrits zegt dat deze opstelling is ingegeven door het erkennen van de ongerustheid bij mensen. ''Zelfs als je iets weet over eventuele schade door UMTS-straling op korte termijn, weet je nog niets over de lange termijn.''Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie