‘Mogelijk sterke toename huidkankerpatiënten’ (met commentaar)

donderdag, 29 juni 2017 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: www.nrc.nl/nieuws/2017/06/29/rivm-mogelijk-sterke-toename-huidkankerpatienten-a1564977
29 juni 2017

Sinds 1990 is het aantal gevallen van huidkanker verviervoudigd. Onverstandig zongedrag is de voornaamste oorzaak.

De komende twintig jaar komen er in Nederland mogelijk twee tot vijf keer zoveel huidkankerpatiënten bij. Dat staat in een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat donderdag naar buiten is gebracht.

Bron 2: www.rivm.nl/dsresource?objectid=34f3524b-8574-4fac-8708-21b2296bd71d&type=pdf&disposition=inline

Sinds 1990 is het aantal mensen met huidkanker verviervoudigd, naar jaarlijks meer dan 51.000. Daarvan overlijden 900 mensen aan de gevolgen ervan. De stijging is veel sterker dan bij andere typen kanker. Jaarlijks wordt bij ongeveer 5.500 mensen een melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker, vastgesteld. Nederland behoort binnen Europa wat betreft prevalentie tot de koplopers.

Onverstandig zongedrag

Onverstandig zongedrag is volgens het RIVM de belangrijkste oorzaak van het ontstaan van huidkanker, gevolgd door de vergrijzing en de aantasting van de ozonlaag. Volgens het RIVM dragen mensen onvoldoende bedekkende kleding, wordt er te weinig zonnebrandcrème gesmeerd en gaan mensen vaker en langer met vakantie naar zonnige bestemmingen. Ook klimaatverandering en het gebruik van zonnebanken spelen een rol:

“De belangrijkste manier om huidkanker te voorkomen is dan ook ervoor te zorgen dat de huid niet verbrandt door de zon of zonnebank. Maar ook zonder te verbranden kan de huid beschadigd raken.”

Volgens het RIVM liggen de totale kosten van de medische behandeling van huidkanker jaarlijks rond de 325 miljoen euro. Ook de kosten nemen de komende jaren vermoedelijk sterk toe.

Lees ook: Loop je voorgebruind minder risico op huidkanker?
www.nrc.nl/nieuws/2017/06/27/loop-je-voorgebruind-minder-risico-op-huidkanker-11316122-a1564702

De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseerde afgelopen vrijdag de zonnebank te verbieden.
www.nrc.nl/nieuws/2017/06/27/als-belg-stopt-scheelt-dat-6000-levens-11326097-a1564769
In België gaan mensen bijna tweemaal zo vaak onder de zonnebank als de gemiddelde Europeaan.


Heb hierop het volgende commentaar naar NRC gestuurd:

Ben het volledig met Etienne Verschuren en het RIVM eens dat er een sterke toename van het aantal patiënten met huidkanker te verwachten is. Echter de reden waarom te simplistisch gesteld. De zonkracht is de eerste jaren na 1995 iets afgenomen en is daarna constant gebleven. Het insmeren met zonnebrandolie is alleen maar toegenomen. In mijn jeugd (ben nu 78) gebruikte ik helemaal geen zonnebrandolie en zat en lag veel in de zon, goed voor vit. D, verder geen probleem. Echter van elektrogevoeligen is bekend dat ze vaak last van hun huid krijgen (jeuk en verbranding) door de belasting van de RF straling van draadloze communicatie. Ik ken er velen. Ik ken ook iemand die niet in de zon verbrandt als er geen RF straling is en wel als die er tegelijk wel is. Ik verwacht dus inderdaad ook een sterke toename van het aantal mensen met melanomen, nl. door de combinatie van zonlicht en RF straling van draadloze communicatie. Met 5G zal een verdere versnelling optreden omdat 5G meer in de huid geabsorbeerd wordt. Dit alles mag natuurlijk niet openbaar worden. Dat zou de telecomindustrie en verwante bedrijven teveel schaden. En dat er slachtoffers vallen. Ach dat is collateral damage.

L. Vriens, 29 juni 2017

Naschrift 1
Zie in het RIVM rapport dat Nederland tot de koplopers in Europa behoort wat betreft het aantal mensen met huidkanker. Dat klopt dan mooi met de RF stralingsdichtheid, daarmee behoren we ook tot de koplopers, wat de hoeveelheid zonlicht betreft niet.

Naschrift 2
Van belang is verder dat als iemand eenmaal kanker heeft, dat verdere ontwikkeling daarvan bevorderd wordt door RF EMV, zoals wetenschappelijk aangetoond door prof. Lerchl en medewerkers, die daarmee eerder onderzoek bevestigden, zie:
Onderzoeken/9095/redir
en de link daarin.


Zie ook:
Bron 3: www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/articles/15232509/
Malignant Melanoma of the Skin - Not a Sunshine Story!

Med Sci Monit 10 (7), CR336-CR340. 2004 Jun 29

Orjan Hallberg 1 , Olle Johansson

1 Experimental Dermatology Unit, Department of Neuroscience, Karolinska Institute, Stockholm, Sweden.  erjan.hallberg@swipnet.se">oerjan.hallberg@swipnet.se

BACKGROUND: In an earlier study on malignant melanoma incidence in Sweden, Norway, Denmark and the USA, we found a strong association between the introduction of FM radio broadcasting at full-body resonant frequencies and increasing melanoma incidence. The purpose of the current study was to review mortality and incidence data for malignant melanoma of the skin in Sweden and its temporal relation to increased ''sun-traveling'', and to the introduction of FM and TV broadcasting net-works.

MATERIAL/METHODS: Official, published information was collected and displayed graphically. These data included incidence rates of malignant melanoma, death numbers, charter travel statistics, and data on the expansion of the FM broadcasting network in all counties of Sweden.

RESULTS: A good correlation in time was found for the rollout of FM/TV broadcasting networks while the increased amount of ''sun travel'' by air (charter) did not start until 7 years after the melanoma trend break in 1955. Counties that did not roll out their FM-broadcasting network until several years after 1955 continued to have a stable melanoma mortality during the intervening years.

CONCLUSIONS: The increased incidence and mortality of melanoma of skin cannot solely be explained by increased exposure to UV-radiation from the sun. We conclude that continuous disturbance of cell repair mechanisms by body-resonant electromagnetic fields seems to amplify the carcinogenic effects resulting from cell damage caused e.g. by UV-radiation.
PubMed: 15232509Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie