Epe: Verwarring over zendmast in Epe
donderdag, 15 juni 2017 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: veluweland.nl/lokaal/verwarring-over-zendmast-epe-248330
14 juni 2017
De onmacht straalt er van af. College en raad verschuilen zich achter elkaar in de argumentatie over het plaatsen van een zendmast in de buurtschap Schaveren. Tot overmaat van ramp struikelt de lokale overheid over de eigen spelregels, waarvoor zowel de voorzitter van de raad als fracties hun excuses maken.
Dick van der Veen
,,U moet niet het gevoel hebben dat u met een kluitje in het riet bent gestuurd'', heet het. Maar het valt moeilijk te bedenken met welk ander gevoel de buurt na een uur de Silo van Bibo verlaat. Of misschien toch niet helemaal. Want in een aantal reacties van raadsleden klinkt door dat het klakkeloos volgen van rijksbeleid ook niet het summum van inzet steekt. Insprekers wijzen er bij herhaling op dat gemeenten als Nijkerk en Utrecht er niet voor terug deinzen om er een eigen mening op na te houden. Geen zendmast met een hoge mate van straling binnen 300 meter van bewoning. Epe zou zich achter tig gemeenten binnen de EU kunnen scharen die 500 van die masten hebben verwijderd. Vooraf moeten ze slikken dat het college geen antwoord geeft op vragen. ,,Bij gekissebis tussen raad en college wordt de burger altijd de verliezer'', geeft Dirk Jan Beumer (PvdA) aan. Er gloort enige hoop als de burgemeester aangeeft dat de raad de vrijheid heeft om dit niet geagendeerde onderwerp alsnog op de agenda te plaatsen. De kritiek van de buurt is dat Epe zich baseert op verouderd beleid. De wet telecommunicatie houdt geen verplichting in om een verzoek tot plaatsing van een mast te honoreren, houden ze voor. Met als toevoeging dat het onderzoek waarop de overheid beleid voert voor 60 procent door de overheid en voor 40 procent door Telecom is bekostigd.
EENSGEZIND Iedereen is het er over eens dat een goede mobiele dekking voor het buitengebied moet komen . ,,Er zijn voldoende alternatieven. KPN zou ook kunnen overwegen om twee zendmasten van 25 meter hoog met lager stralingsgevaar te plaatsen in plaats van deze van 40 meter'', geeft André Donker namens de buurt aan. Dan wordt duidelijk dat KPN het verzoek om een vergunning acht weken heeft opgeschort. De tegenstanders hebben de provider en Dualtec als zaakwaarnemer vergeefs om een toelichting gevraagd. Leo Bestebroer (D66) wil weten of de raad de ruimte kan nemen voor het aanwijzen van andere locaties. René de Vries (Nieuwe Lijn) is tegen het verschuilen achter regels. ,,Het is aan het college om te toetsen. Er is kennelijk een andere partij geïnteresseerd, maar die heeft geen aanvraag voor vergunning gedaan. Een eerlijke afweging is vereist.'' Voor Beumer is het helder dat de lokale overheid geen invloed heeft. Hij verwijst naar de mast aan de W.G. van der Hulststraat die ook middenin een woonomgeving staat. ,,Je houdt insprekers een fopspeen voor.'' Daar zijn de insprekers het niet mee eens. Wel vinden partijen elkaar in de constatering dat stralingsgevaar niet mag worden onderschat. Het is nu aan de raad om te beslissen over een vervolg.
Lokaal
Gerelateerde artikelen
Buurt pikt zendmast niet
Aanleg van glasvezel is minder snel dan gewenst
Straling maakt meer kapot dan je lief is:
veluweland.nl/deel-je-nieuws-artikel/straling-maakt-meer-kapot-dan-je-lief-36214
Gemeente Hattem wil mobiele dekking verbeteren
'Gemeenten hebben weinig oog voor mensen met arbeidsbeperking'
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie