Aalten wacht Zwitsers UMTS-onderzoek af, TC Tubantia

donderdag, 06 april 2006 - Categorie: Berichten Nederland

Zie www.tctubantia.nl/regio/winterswijk/article230847.ece

AALTEN - De gemeente Aalten geeft geen toestemming voor de plaatsing van een UMTS-mast, voordat de resultaten van een Zwitsers gezondheidsonderzoek er zijn. Dat heeft wethouder W. Oort gisteren bevestigd. ‘Die belofte hebben we eerder aan de bewoners gedaan en die houden we’, aldus Oort. Het Zwitserse onderzoek is een vervolg op een in 2003 gehouden onderzoek door TNO in Nederland. De resultaten worden in de loop van dit jaar verwacht.

Er zijn in Nederland meerdere gemeenten die eerst de resultaten van het onderzoek willen zien alvorens ze toestemming geven een UMTS-mast te plaatsen.
Onlangs hield de gemeente Aalten een informatiebijeenkomst, waarin het Antennebureau uitleg gaf over UMTS-masten. Vodafone wil er eentje op de watertoren van Vitens in Aalten.
Op de vraag waarom de gemeente niet meerdere partijen uitnodigde voor de informatiebijeenkomst en het bij het Antennebureau liet, zegt Oort: ‘Dit bureau is weliswaar aan de overheid gelieerd maar objectief. Het houdt alle onderzoeken in de gaten en wij hebben alle vertrouwen in dit bureau. We hebben ook gemerkt dat veel mensen gerustgesteld zijn na deze bijeenkomst.’
Niet iedereen deelt haar mening. Zo stuurden drie buurtbewoners eerder deze week een brief naar het college van Aalten waarin ze stellen, dat de informatiebijeenkomst werd georganiseerd om het hoofd te bieden aan de maatschappelijke commotie die er is ontstaan. Wethouder Oort bestrijdt dit. ‘De bevolking vroeg om informatie en we hebben middels deze bijeenkomst geprobeerd daaraan gehoor te geven.’Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie