Hoortoestellen slaan op hol in omgeving zendmast Rijswijk

vrijdag, 14 juni 2013 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.doof.nl/nieuws/hoortoestellen-slaan-op-hol-in-omgeving-zendmast-rijswijk/28390
14 juni 2013


Gemeentebelangen Rijswijk trekt aan de bel naar aanleiding van diverse klachten over storingen aan hoortoestellen in de omgeving van het Oude Stadhuis. Mogelijke boosdoener is een zendmast die een paar weken terug op de toren van het Stadhuis is geplaatst.

De gemeente Rijswijk werd twee weken geleden door diverse omwonenden benaderd over storingen aan het hoortoestel via de ringleiding. Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel het geluid van televisie, radio of het geluid in een concertzaal kunnen beluisteren zonder omgevingsgeluid.

Tandartsboor

Slechthorend raadslid Henny van der Horst vindt dat de zaak tot op de bodem moet worden uitgezocht. 'Ik vecht voor de slechthorenden. Als de storing wordt veroorzaakt door een mast, moet die maar verplaatst worden', aldus Van der Horst. Ze nam zelf ook de proef op de som. 'Ik ben naar het Oude Stadhuis gefietst en heb gelijk mijn hoortoestel afgedaan. Het klinkt net als een tandartsboor', vertelt ze.

Yvette de Lagemaat van Beter Horen uit Rijswijk heeft na klachten van een klant contact opgenomen met de leverancier. Die meldde dat die storing kan worden veroorzaakt door een mast. En begin maart is er inderdaad de antenne van Omroep Rijswijk op de toren van het Oude Stadhuis vervangen.

UMTS-mast

'Technisch is er niets veranderd', weet hoofdredacteur Hans Dreve. 'Wel heeft KPN een UMTS-mast geplaatst. Ik kan me voorstellen dat die de storing veroorzaakt. Wij hebben er namelijk ook last van. De straling van een UMTS-mast is best heftig. Als je er een minuut voor gaat staan, ben je gekookt. De straling van onze Omroep Rijswijk antenne valt mee. Die is niet meer meetbaar als je op de grond staat voor het Oude Stadhuis', vertelt Hans Dreve van Omroep Rijswijk.

Hij denkt daarom dat het niet onmogelijk is dat de storingen op de ringleiding van hoortoestellen veroorzaakt kan worden door de UMTS-mast, die begin maart is geplaatst op de klokkentoren van het Oude Stadhuis. Ook bij de lokale omroep kampen ze sinds die tijd met technische storingen. 'Pas in oktober kunnen we de toren weer op om dit te onderzoeken. Dit vanwege de slechtvalken in de toren.'Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie