Groningen: Wat mankeert de koeien van Stitswerd?

vrijdag, 27 januari 2017 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.rtvnoord.nl/nieuws/173269/Wat-mankeert-de-koeien-van-Stitswerd
26 jan. 2017


Melkveehouders in Stitswerd worstelen sinds kort met een groot raadsel: hun koeien raken regelmatig in paniek, rennen in doodsangst door de stal en zijn bijna niet te kalmeren.

Doodsangst
Het verschijnsel doet zich voor sinds het afgelopen najaar. 'Opeens zie je dat ze tegelijkertijd opspringen en beginnen te rennen', zegt melkveehouder Jan Oudman. 'Zoals ze dan doen, gaan de muren van de stal er bijna uit. Ze zweten van de onrust. Het is echt doodsangst.'

Bij de buren
Het vreemde is dat dit niet alleen voorkomt op het bedrijf van Oudman, maar ook op vier of vijf andere bedrijven in de omgeving. Op exact hetzelfde moment ontstaat ook op die boerderijen paniek. Bijvoorbeeld bij boer Piet van den Berg, de buurman van Oudman. 'Ze breken hier de tent bijna af', vat hij de onrust bondig samen.

Veearts
De boeren in Stitswerd hebben geen idee wat de oorzaak is van de paniekaanvallen, die zo'n drie tot vier keer per maand voorkomen. Ook de veearts die ze hebben geraadpleegd weet het niet. Het komt wel vaker voor dat koeien onrustig zijn, maar op deze schaal en tegelijkertijd op meerdere bedrijven is volgens de veearts heel vreemd.

'Kop in de lucht'
'Ze steken de kop in de lucht, het is net of het daar vandaan komt. Ik geloof niet dat het door aardbevingen komt, want daar zijn ze inmiddels al wel aan gewend', zegt Oudman.

Als het probleem ook speelt bij melkveehouders in andere delen van de provinicie wil hij graag met deze boeren in contact komen.

Bron 2: www.rtvnoord.nl/nieuws/173291/Voorspellen-de-schrikkoeien-onheil-of-hebben-ze-last-van-spanning
26 jan. 2017

Voorspellen de schrikkoeien onheil of hebben ze last van spanning?


Wat is er aan de hand met de springende koeien in Stitswerd? Jullie helpen mee met het ontrafelen van dit mysterie en komen met diverse theorieën.

Bron 3: www.rtvnoord.nl/nieuws/173269/Wat-mankeert-de-koeien-van-Stitswerd

Met hier de suggesties van lezers: aardbevingen (koeien zijn gevoeliger dan mensen en voelen dat sneller, maar de betreffende boer (Oudman) gelooft daar niet in (de koeien zijn daar inmiddels aan gewend), rondvliegende drone, hoge geluidsgolven (die wij niet horen), een rondvliegende roofvogel (anderen geloven dit niet), de straling van nieuwe zendmasten (is 5G in de buurt geïnstalleerd en dat is de reden dat we dit item opgenomen hebben. Zie verder hieronder.)

Bron 4: www.melkvee.nl/nieuws/10206/acute-paniekaanvallen-onder-groninger-koeien
26 jan. 2017


Boeren in Noord-Groningen staan voor een raadsel. Ze zien regelmatig acute en heftige paniekaanvallen onder hun melkvee. De koeien rennen dan in volslagen doodsangst door de stal. De familie Oudman uit Stitswerd zoekt nu de publiciteit. ,,Wij willen graag weten wat er aan de hand is”, zegt Hilma Oudman.

Haar man Jan kan niet aan de telefoon komen, die staat op het erf verslaggevers te woord. RTV Noord is al langs geweest en nu staan er ploegen van BNR en NPO3, vertelt Hilma.

Bijzonder fenomeen
Het is dan ook een bijzonder fenomeen: complete koppels koeien die van het ene op het andere moment in paniek raken en als dollen door de stal rennen, boven op elkaar vliegen en onderuit gaan. Sinds oktober is dit al zeker drie keer voorgekomen, aldus de boerin. De laatste keer was afelopen zaterdagochtend, kort na zevenen.

,,En het gebeurde niet alleen bij ons. Ook bij onze buurman, Piet van der Berg, en op het bedrijf van m'n zwager Henk Oudman, een paar kilometer verderop.” Van een veehouder uit Grijpskerk heeft ze een vergelijkbaar relaas gehoord. ,,Die zit vlak bij een aardgasopslag; hij dacht dat er misschien heel even wat gas was ontsnapt.”

Aardbevingsgebied
De betrokken veehouders zitten midden in het aardbevingsgebied van Groningen. En dieren zijn vaak gevoelig voor bodemtrillingen. Toch kan het daar niet aan liggen, volgens Hilma Oudman: ,,Aan aardbevingen zijn onze koeien wel gewend. Het is wel gebeurd dat wij in bed lagen te trillen, maar dat we aan de koeien niks konden merken.”

Zweten van angst
Bovendien verklaart dat niet waarom de paniekaanvallen zich pas sinds oktober voordoen. ,,Het is net alsof de koeien toch iets ruiken”, zegt Hilma. ,,Je ziet dat er een paar tegelijk de kop de lucht in steken, en dan slaat de paniek toe. Ze zijn doodsbang, ze zweten werkelijk van angst. Ze zijn misschien een kwartier aan het rondrennen, maar de hele verdere dag hebben ze er dan nog last van. Ze blijven heel angstig en alert.”

Koeien zijn kuddedieren, en de angst van één koe kan in een koppel gemakkelijk overslaan naar de rest. Maar ook die verklaring is niet logisch, aangezien de angstaanvallen bij meerdere melkveebedrijven tegelijkertijd plaatsvinden.

Speenbetrapping
De eerste keer dat het gebeurde, was op een avond in oktober vorig jaar. De meeste koeien waren al in de stal, maar ze hadden nog vrij toegang tot de wei. ,,In een keer renden ze allemaal in paniek naar buiten, en ze durfden de hele nacht niet meer naar binnen”, aldus Hilma.

Verder in het stalseizoen zijn de koeien ook een paar keer in paniek geraakt. Gelukkig hebben zich nog geen ernstige ongelukken voorgedaan, volgens de veehoudster. ,,Wij hebben één koe met een speenbetrapping, maar het kan veel erger aflopen als ze uit de bocht vliegen.”

'Benieuwd of er meer boeren zijn'
,,Wij hebben werkelijk geen idee waar het aan kan liggen. We zijn benieuwd of er meer boeren zijn, die hier last van hebben.” En wie weet zijn er onderzoekers of veeartsen die hier een verklaring voor kunnen geven, hoopt Hilma. ,,Of wetenschappers die zich geroepen voelen om dit te onderzoeken.”

Bron 5: e-mail door een lezer naar het betreffende boerengezin gestuurd met een kopie naar StopUMTS
26 jan. 2017


Beste mevrouw Oudman,

Vandaag hoorde ik een nieuwsbericht op de radio over paniek aanvallen bij koeien.
Dit bericht intrigeerde mij en daarom heb ik op internet gekeken en las daar het volgende bericht met uw naam daarin.
www.melkvee.nl/nieuws/10206/acute-paniekaanvallen-onder-groninger-koeien

Graag wil ik u op de mogelijkheid wijzen dat wellicht de uitrol van het 5G netwerk de oorzaak hiervan kan zijn.
Noordgroningen is hiervoor de proeftuin.
(Ik zou het eerder een real-life proeflaboratorium met proefpersonen en proefdieren noemen.)

Hoewel talloze onderzoeken schadelijke effecten van elektromagnetische straling aantonen wordt dat door de Nederlandse overheid en instanties stelselmatig genegeerd.

Als u meer informatie wilt over dit onderwerp is onderstaande serie video’s erg informatief. Ze zijn opgenomen tijdens een raadsinformatiebijeenkomst in de gemeente Utrecht op 12 januari j.l.
Hier komen meerdere betrokken partijen aan het woord en vertellen omwonenden van een zendmast hun ervaringsverhaal. Het geeft daarmee een goed overzicht van de problematiek.
www.youtube.com/playlist?list=PLhh6xPMkJvYkbKafjXbOIaomMVj96glPQ

Daarnaast is het misschien een idee om te meten met een HF-stralingsmeter op momenten dat de koeien afwijkend gedrag vertonen. Wellicht is er op die momenten een verhoogde straling te meten.
Het zou kunnen dat men nog aan het testen is met 5G en de installatie niet continu aan staat.
Dit is een erg geschikte en gebruiksvriendelijke meter die ook gehuurd kan worden: www.vitalitools.nl/gigahertz-solutions-hf35c-stralingsmeter-huren

Ik zou u honderden links kunnen toesturen over de schadelijkheid van elektromagnetische straling. Op onderstaande website is alles gebundeld
www.stopumts.nl/index.php

Bijgaand nog een informatieve flyer over straling van draadloze apparatuur.
www.teslabel.be/PDF/Brochure_Wifi_Dect_zp_NL.pdf

Voor de nieuwe brochure van Beperk de Straling zie:
demobilisation.files.wordpress.com/2015/10/2015-03-wifi-dc3a9pliant-nl-v7.pdf


Ik hoop dat u dit serieus gaat onderzoeken.
Deze straling is niet alleen schadelijk voor koeien...

Met vriendelijke groet,
H. V.
(naam bij StopUMTS bekend)

Zie verder:
Bron 6: www.economicboardgroningen.nl/nieuws/loppersum-in-het-teken-van-5g-tijdens-lets-gro
4 nov. 2016

Noord-Groningen als proeftuin 5G

De afstand over de weg van Loppersum naar Stitswerd is 13 km, de afstand hemelsbreed zal minder zijn, met een kaal (niet straling absorberend) gebied daartussen. De vraag is of 5G op die afstand deze effecten kan hebben, uitgesloten is dit niet, nu stralen antennes niet uniform in alle richtingen uit, een hoofdlob in de richting Stitswerd is mogelijk, dat zou te onderzoeken zijn. Een vraag dus.
Een vraag is ook met welke frequenties 5G aldaar werkt.
Volgens Marco Smit van het Economic Board Groningen zegt dat het vooral zal gaan om proeven met 5G op lagere frequenties, 'wellicht lager dan nu gebruikelijk is voor mobiele netwerken', zie:
tweakers.net/reviews/4159/testen-met-5g-in-noord-groningen.html ,
dit is belangrijk omdat deze lage frequenties een lang bereik hebben.
Groningen is trouwens niet alleen een proeftuin voor 5G, maar ook voor de gaswinning met aardbevingen en schade aan de huizen. Groningen ligt ver van Den Haag en Groningers protesteren niet zo gauw, dus een ideaal gebied om als proeftuin te fungeren. Vanuit Brabant sterkte toegewenst.

Nog interessant recent nieuws:

Bron 7: www.economicboardgroningen.nl/nieuws/eerste-testen-slimme-landbouw-5groningen-van-start
26 januari 2017
Eerste testen slimme landbouw 5Groningen van start


De eerste sensoren voor het 5Groningen Fieldlab, Europa’s eerste 5G-testveld op het platteland, zijn geplaatst. Daarmee is de eerste pilot van het 5G-project in Groningen officieel van start gegaan. Bij akkerbouwer Pieter van Maldegem in Vierhuizen is een aantal vochtsensoren geplaatst die de gesteldheid van de bodem kunnen meten. Hierdoor kan hij op termijn van elke vierkante meter van zijn landbouwgrond bijhouden hoe het zit met de vruchtbaarheid van de grond, het vochtgehalte en de staat van de aardappelen. Dankzij slimme sensoren verbonden via het LoRa-netwerk van KPN wordt het mogelijk op het perfecte moment te zaaien, te mesten en te oogsten.

Via het LoRa-netwerk worden de meetgegevens doorgestuurd naar de computer. Met een speciaal programma worden de gegevens geanalyseerd, zodat de boer weet of het vochtgehalte op peil is en of hij eventueel moet ingrijpen.

Vervolg
In een volgende stap worden de sensoren onder de grond geplaatst en worden nog meer data verzameld, bijvoorbeeld de temperatuur en het meten van de aanwezige voedingsstoffen. Daarna gaat een aantal akkerbouwers van de stichting aGroFuture in het groeiseizoen van mei tot en met oktober de sensoren in de praktijk testen met hun pootaardappelgewas.

5Groningen
5Groningen is een programma van de Economic Board Groningen. Op het platteland van Noord-Groningen worden testen gedaan met de toepassingen van het razendsnelle internet 5G. Dit gebeurt op vijf thema’s: zorg, verkeer & logistiek, energie, landbouw en leefomgeving. In het eerste kwartaal van 2017 gaan er vijf pilotprojecten draaien. De ‘Smart Potato’ waarbij de groeiomstandigheden van pootaardappelen worden gemeten, is de eerste die van start is gegaan.

Precisielandbouw
Vijf Noord-Groningse boeren, verzameld in het collectief AgRoFuture, doen mee met 5Groningen omdat zij zich bezighouden met precisielandbouw waarbij ze, dankzij meetgegevens, per stukje akker kunnen bepalen wat het land en de gewassen nodig hebben. Dankzij de snelle internetverbinding 5G kunnen de data realtime naar de computer worden verzonden en kan de boer meteen zien hoe zijn land er aan toe is. De data worden geanalyseerd door een programma van Dacom: een bedrijf dat ICT- en sensorapparatuur levert aan boeren.

LoRa
Omdat de techniek 5G nog in ontwikkeling is, wordt eerst getest met voorlopers ervan. Het LoRa-netwerk van KPN heeft een aantal eigenschappen die 5G straks ook heeft: het is snel, het biedt de mogelijkheid om een groot aantal sensoren te koppelen en het energieverbruik per sensor is heel erg laag.

Is het toeval dat de datum van de publicatie van het starten van de 5G proeven samenvalt met die van de publicatie van de koeien die gek gedrag vertonen? Nu ligt Vierhuizen verder westelijk, maar Stitswerd ligt vrijwel tussen Vierhuizen en Loppersum. De vraag is hoe de data verstuurd worden? Door de lucht en van Vierhuizen naar Loppersum?
Nu is het wel zo dat met het LoRa netwerk weinig data verstuurd worden. De vraag is dus wel wat de stralingsdichtheid is die bij deze test experimenten gebruikt is.

Uit het filmpje (bij één van bovenstaande links) vertelt Jan Oudman dat de koeien in de stal tegelijk heel onrustig worden en naar één kant van de stal 'vluchten' en dat gebeurt dan op hetzelfde moment ook in de stallen van andere boeren. Er is dus een invloed van buitenaf die zich over een relatief groot gebied laat voelen. Je kunt dan denken aan een trilling door de grond, zoals door aardbevingen, maar de betreffende boeren stellen dat dat niet het geval is. Over blijft een invloed door de lucht. En dan kun je inderdaad aan straling denken. EM straling van draadloze communicatie, waaronder 5G, gaat door de lucht en gaat dwars door stalmuren heen. Ook een mogelijkheid is radarstraling, die kan vrij intens zijn en draagt ver. Worden er misschien proeven gedaan met een radarinstallatie?




Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie