StopUMTS Logo
how to get rid of moles 
Zoeken
   
Voorlichting
16/08/18Wifi uitzetten: modems
10/08/18Netkaart hoogspanningslij
Artikelen
18/08/18Check if your mobile phon
18/08/18Eye Damage in the Microwa
17/08/18Monsanto moet 289 miljoen
17/08/18Ware WLAN ein medikament
16/08/18The full story on EMFs: R
11/08/185-10% Elektrosensiblen
Berichten Nederland
17/08/18De volksgezondheid is bli
15/08/18Huisarts ziet aantal stud
06/08/18’Buitengebied Hoogeveen
28/07/18OPEN BRIEF aan KPN en all
23/07/18Bijna 17.000 LTE-antennes
Berichten België
23/07/18Brusselse overheid tekent
16/06/18Scherpenheuvel-Zichem: Be
Berichten Internationaal
15/08/18USA: CDC Finds Brain, Liv
02/08/18Canada: First withdrawal
26/07/18ICNIRP’s public consult
17/07/18Frankrijk: PhoneGate scan
Ervaringen | Appellen/oproepen
29/07/18WMO aanvraag: ervaring
03/07/18Slimme meter ervaring
28/05/18Stralingsarme werkplek
Onderzoeken
18/08/18Exposure of Insects to Ra
04/08/18Occupational exposure to
29/07/18Oxidative stress in elect
Veel gestelde vragen
13/05/17Vakantie? Witte zo
10/07/16Zeven veel gestelde vrage
Juridische informatie
17/07/18De Omgevingswet en elektr
01/06/18Wetgeving hoogspanningsli
15/05/18Brit dad sues Nokia for u
Oproepen
13/08/18Oproep stralingsarme werk
23/07/18Oproep logeeradres Den Ha
29/06/18Tegenlicht wordt 30% geko
Folders
10/09/17Brochures, folders, websi
29/04/16USA: Meer dan 50 tips voo
Briefwisselingen | Archief: 2008, 2005
07/07/18E/mail naar alle raadsled
07/07/18E-mail naar de TV redacti
Illustraties
 Algemeen
 Fotoalbum zendmasten
 Wetenschappelijke illustraties
GGD biedt ‘alu-hoedjes’ helpende hand    
Ga naar overzicht berichten in: Berichten Nederland

GGD biedt ‘alu-hoedjes’ helpende hand
woensdag, 04 januari 2017 - Dossier: Algemeen


Bron: www.dvhn.nl/groningen/GGD-biedt-%E2%80%98alu-hoedjes%E2%80%99-helpende-hand-21892145.html
3 jan. 2017


Angst voor elektrische straling is en blijft onnodig. Toch hebben de GGD’s besloten mensen die denken ziek te zijn van elektromagnetische straling voortaan serieus te helpen. Hen overtuigen dat ze voor niks bang zijn, werkt namelijk niet.

Gekscherend worden ze wel ‘alu-hoedjes’ genoemd, mensen die menen dat ze ziek worden van straling van elektrische apparaten, mobiele telefoons, wifi of hoogspanningsmasten. Artsen en de gezondheidsdienst GGD krijgen nogal eens ‘patiënten’ met ernstige klachten en weten niet goed wat ze ermee aan moeten. Want volgens alle medische en wetenschappelijke inzichten kan elektromagnetische straling helemaal geen kwaad en is er dus totaal geen serieuze oorzaak voor de medische klachten.

Maatregelen

Toch menen honderden Nederlanders eraan te lijden, misschien oplopend tot enkele procenten van de bevolking. Ze zijn er vaak heilig van overtuigd dat hun hoofdpijn, vermoeidheid, stress en bijkomende klachten door elektrische straling komen. De klachten kunnen zo erg worden dat ze niet meer kunnen werken of naar school gaan. Ze nemen soms allerlei maatregelen om hun woning af te schermen van de straling, van het inpakken met aluminiumfolie of kippengaas tot hele verbouwingen. Er zijn bedrijven die voor vele duizenden euro’s apparatuur verkopen die de straling zou beperken. Van halskettingen en antennes tot stickers, stenen, armbanden, flesjes, piramides, potten, zuilen en zouten.

,,We liepen vast in de discussie met deze mensen’’, zegt toxicoloog Martin Eggens van de GGD Groningen, lid van de landelijke GGD-werkgroep Elektrogevoeligheid. ,,Vaak verharden ze hun standpunt als wij ze proberen te overtuigen dat blootstelling aan elektromagnetische straling waarschijnlijk niet de oorzaak van hun klachten is. Ze voelen zich niet serieus genomen. Als dat vaker gebeurt, kunnen mensen zichzelf isoleren. Dat kan ernstige gevolgen hebben, van echtscheidingen en familieruzies tot aan zelfdoding toe.’’

SOLK-poli's

Omdat de GGD uiteindelijk toch bedoeld is om zieke mensen te helpen, heeft de werkgroep besloten het over een andere boeg te gooien. In overleg met de Stichting ElektroHyperSensitiviteit heeft de GGD-werkgroep een handreiking voor het eigen personeel opgesteld. ,,Het werkt beter om het gesprek aan te gaan over de gezondheidsproblemen die ze ervaren en de mogelijkheden die ze hebben om daar iets aan te doen’’, zegt GGD-verpleegkundige Nellie Hagedoorn. In overleg met de huisarts van de patiënt proberen de GGD’s deze mensen dan te verwijzen naar zogeheten SOLK-poli’s in diverse ziekenhuizen. Dat zijn ziekenhuisafdelingen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van mensen met zogeheten ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ (SOLK).

Naast elektrogevoeligheid zijn er namelijk nog veel meer ziekteverschijnselen die geen duidelijke lichamelijke oorzaak hebben, van langdurige pijn en chronische vermoeidheid tot verlammingen en depressiviteit. Op die SOLK-poli’s leren mensen om te gaan met hun klachten. De oorzaak kan niet weggenomen worden, maar mensen kunnen er wel mee leren leven. Bij SOLK-patiënten kunnen soms de hersenen een beetje veranderen zodat de klachten zichzelf als het ware versterken. Mensen voelen echt pijn, ze beelden het zich niet in. Dat kan zo serieus worden dat mensen daadwerkelijk verlamd raken. Er zijn zelfs voorbeelden van patiënten met chronische pijn zonder aanwijsbare oorzaak die hun arm of been laten amputeren, en daarna inderdaad van de pijn af zijn.

Een bepaald type patiënt is gevoeliger voor SOLK dan anderen. ,,Mensen die traumatische ervaringen hebben opgelopen bijvoorbeeld’’, weet Hagedorn. ,,Mensen die moeilijk nee kunnen zeggen of veel emotionele weerstand ervaren. De kunst is dan om de focus op de klachten los te laten.’’

Laagfrequent geluid

Naast elektrogevoeligheid komt het verschijnsel ook veel voor bij laagfrequent geluid, de lage bromtonen waar bewoners last van zeggen te hebben. Lawaai van buren, verkeer of fabrieken kan ook ziekmakend zijn. Maar het kan ook voorkomen bij op zichzelf wel degelijk schadelijke zaken zoals rook van houtkachels van de buren. ,,Dan is er op zich wel sprake van rookoverlast, maar kunnen mensen zich zo vastbijten in hun ergernis dat ze hun eigen gezondheid schade toebrengen’’, vervolgt Hagedoorn.

Groepen SOLK-patiënten vinden elkaar nogal eens op sociale media en kunnen elkaar als het ware ophitsen, compleet met complottheorieën erbij. Ze beweren dan dat de overheid en reguliere wetenschap onderzoeksresultaten vervalsen of bepaalde gevaren geheimhouden. Op internet circuleren tal van filmpjes en artikelen waarin wat dat betreft de gekste dingen worden beweerd. Van de witte vliegtuigsporen in de lucht waarin een stofje zou zitten om de bevolking te bespioneren tot chips die via de vaccinaties in menselijke lichamen gespoten zouden worden.

De GGD krijgt geregeld verzoeken van ouders om de wifi-zender in de school van hun kinderen uit te zetten. Anders dreigen ze hun kinderen van school te halen. ,,Terwijl het uitzetten van de wifi juist een hogere blootstelling aan straling kan geven’’, zegt Eggens. ,,Als mobiele telefoons geen wifi-signaal ontvangen, gaan ze een signaal zoeken via 3G of 4G en dat verhoogt het stralingsvermogen juist.’’

Meer straling zonder wifi

Als iemand minder straling in zijn omgeving wil, beveelt de GGD aan zo eenvoudig en goedkoop mogelijke maatregelen te nemen, en niet in zee te gaan met dure antistralingsbedrijven.

Met mobiele telefoons is het bellen via ‘oortjes’ of speakers minder belastend qua straling dan met de telefoon aan het oor. Appen en sms’en geeft minder straling dan bellen zelf.

Hoe dichterbij een zender of router staat, hoe minder sterk het zendvermogen hoeft te zijn. Dus loont het om veel wifi-zenders dicht in de buurt te hebben.

Allerlei huishoudelijke apparaten geven ook elektrische straling. Elektrische dekens, elektrische vloerverwarming, waterbedden en wekkerradio’s geven de meeste elektrische stralin.

Televisies met beeldbuizen geven meer straling dan platte tv-schermen.

De GGD’s worstelen wel met het geven van dit soort tips, want ze kunnen mensen de indruk geven dat de maatregelen echt nodig zijn.


Een uitzonderlijk kwalijk artikel van een journalist, die blijkt geeft van een analfabetische kennis op dit gebied, en meent het op grond van zijn onkunde belachelijk te moeten maken, met verder een zeer kwalijke rol, zoals gebruikelijk, van de GGD, zie verder:
www.stopumts.nl/doc.php/Reacties/10020/e-mail_naar_alle_ggd_regio_s .


Ga terug naar het hoofdmenu
Afdrukken | Vragen | RSS | Disclaimer