Volkspartij Breda: Zorgen en boosheid om zendmasten

zaterdag, 10 december 2016 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.facebook.com/volkspartijbreda/photos/a.103274483420213.1073741828.103140683433593/116830005397994/?type=3&theater
7 dec. 2016


Er komen nieuwe antennemasten aan het Ceresplein en in De Neel. Bewoners vrezen voor de effecten op de gezondheid. Zorgen om stralingsgevaar zijn in Breda niet nieuw en zijn al meer dan 10 jaar een bron van discussie tussen bewoners en de gemeente.

Onderzoeken naar de risico’s van straling spreken elkaar tegen. Over het algemeen gaat men er vanuit dat straling alleen een opwarming van het lichaam tot gevolg heeft. Andere onderzoeken zien echter een relatie met effecten op DNA schade, kanker en leukemie bij kinderen.

Punt is: we weten het niet zeker. En hebben we dan als overheid niet de taak en de verantwoordelijkheid om onze inwoners te beschermen? Vanuit de Volkspartij hebben we dit onderwerp gisteren op de agenda van de Commissie Ruimte gezet. We hebben kritische vragen gesteld aan de wethouder, zie aub:

breda.notubiz.nl/document/4662224/1/vragenhalfuur_06122016_beleid_zendmasten_nav_commotie_ceresplein

Ook buurtbewoners hebben tijdens de vergadering hun zorgen geuit. Een betrokken huisarts ziet in haar praktijk een verband tussen antennemasten en kanker. Zij riep het college op om de GGD opdracht te geven voor een nader kankeronderzoek in Breda. Zo kunnen we objectieve bewijslast krijgen die aantoont - of juist ontkracht - dat antennemasten kanker kunnen veroorzaken.

De stralingsbelasting in Breda ligt tussen de 0,5 V/m en 3 V/m, ruim onder de landelijke blootstellingslimieten van 41 V/m voor GSM en 61 V/m voor UMTS, zo gaf wethouder Arbouw aan. Om kort te gaan: daarmee is voor hem de kous af.

Vanuit de Volkspartij Breda hebben wij gevraagd om terughoudender te zijn met het afgeven van vergunningen voor nieuwe antennemasten. Niet alleen kijken naar landelijke stralingsnormen, maar als gemeente zelf een zorgvuldige afweging maken tussen aan de ene kant dekking, en aan de andere kant mogelijke gezondheidsrisico’s.

Wethouder Arbouw ziet daar echter geen mogelijkheden toe, of vindt dat onwenselijk. Zo zal hij geen vergunningen weigeren voor plekken waar al een piek is in straling, hoeven providers niet aan te tonen dat een extra antenne noodzakelijk is voor dekking, en blijft de gemeente vergunningen afgeven voor onbepaalde tijd.

De wethouder zou schriftelijk nog met meer gedetailleerde antwoorden komen. Dat wachten we even af. Wordt vervolgd.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie