Luistervinkjes als pop Cayla ogen onschuldiger dan ze zijn
donderdag, 08 december 2016 - Categorie: Berichten Nederland
Bron: -->
Zie: www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4429896/2016/12/08/Luistervinkjes-als-pop-Cayla-ogen-onschuldiger-dan-ze-zijn.dhtml
8 dec. 2016
PRIVACY Er is veel speelgoed te vinden dat verbonden is met internet. Maar vraag je wat dat voor de privacy en veiligheid van kinderen betekent, dan wijst iedereen vooral naar elkaar.
Je kunt het zeker een hype noemen, zegt de woordvoerder van Blokker Holding. Bij Bart Smit en Intertoys, de speelgoedwinkels die onder dat concern vallen, worden steeds meer knuffels en poppen verkocht die met internet zijn verbonden. De vraag van klanten naar dit 'speelgoed van de toekomst' neemt toe.
Om als pratende pop of knuffelbeer die de lievelingskleur en verjaardag van de eigenaar kent, 'slim' te kunnen zijn, maakt het speelgoed contact met een server waarin alles wat het kind zegt, wordt opgeslagen en geanalyseerd.
Dat brengt nieuwe vragen over veiligheid en privacy met zich mee. Vragen die lang niet altijd worden gesteld, bleek na onderzoek van de Noorse Consumentenbond Forbrukerrådet. De verbinding die de pratende pop 'My Friend Cayla' maakt met de bijbehorende app, blijkt onbeveiligd. Daardoor is het kind eenvoudig af te luisteren - en niet alleen door de ouders, maar door iedereen die in de buurt is. Alles wat de microfoon in de pop opneemt, wordt bovendien opgeslagen op een server van het bedrijf 'Nuance Communications', en kan worden doorverkocht aan 'derden', ook voor gerichte reclames. Sowieso is Cayla niet vies van commercie: ze heeft een aantal voorgeprogrammeerde reclamezinnen klaarstaan.
Afluisterapparaat
'Wie ligt daar nou wakker van?'
Het is niet de eerste keer dat slim speelgoed vanwege een gebrek aan beveiliging in het verdomhoekje zit. Eind vorig jaar toonden onderzoekers ook al aan dat de slimme variant van Barbie, die vierduizend zinnen kent en daarmee een gesprek kan voeren, te kraken is. Zo wordt de onschuldig ogende pop opeens een afluisterapparaat.
Het verbaast Mary-Jo de Leeuw niets.
Zij is betrokken bij het 'Platform Internet of Toys' en onderzocht drie jaar geleden verschillende varianten van slim speelgoed, waaronder Cayla. Overal had het platform wel iets aan te merken op de beveiliging of de privacyvoorwaarden. Maar niemand wilde naar de conclusies luisteren, zegt De Leeuw. Vaak werd ze weggewuifd met de woorden: wie ligt daar nou wakker van?
Blokker Holding controleert de privacyvoorwaarde van het speelgoed in hun schappen niet zelf, zegt de woordvoerder. Het bedrijf wijst daarvoor naar de fabrikant. Een herkenbare reactie, zegt De Leeuw: iedereen wijst voor verantwoordelijkheid naar elkaar.
Daarom is er volgens haar op z'n minst een Europese standaard nodig om de mate van beveiliging of de omgang met privacy van de kinderen te regelen. ''Wij staan bij het Platform Internet of Toys in de startblokken om dat te ontwikkelen. De expertise hebben we, maar de middelen en de mankracht niet. Dat zou vanuit de overheid en de fabrikanten moeten komen.'' Ondertussen blijft veel van het slimme speelgoed gewoon te koop in de winkels. Door het Amerikaanse onderzoeksbureau Juniper werd de wereldwijde markt eerder op zo'n 2,6 miljard euro geschat.
Zie voor het verdere verhaal de link bovenaan
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie