Steeds meer slaapproblemen bij pubers door smartphone

donderdag, 01 december 2016 - Categorie: Berichten Nederland

Bron 1: trendingvandaag.eenvandaag.nl/items/70687/steeds_meer_slaapproblemen_bij_pubers_door_smartphone
30 nov. 2016


Groepsapps checken, spelletjes spelen, op social media zitten. Steeds meer jongeren hebben er slaapproblemen door, omdat ze tot in de late uurtjes hun smartphone in bed gebruiken.

In het Algemeen Dagblad zeggen kinderartsen dat ernstige slaapproblemen als gevolg van overmatig gebruik van sociale media toeneemt. 'Ik zie jaarlijks 250 nieuwe patiënten met slaapstoornissen. Daarvan heeft dertig tot veertig procent een relatie met beeldschermgebruik.' Dat zegt een kinderarts en slaapdeskundige in de krant.

Slaapstoornissen kunnen weer zorgen voor obesitas, een depressie of alcoholmisbruik. We spreken hierover met Laura Rigter van de hersenstichting. Ze geeft ook nog tips om lekker rustig te gaan slapen.

Het blauwe LED licht en de EMV zullen ongetwijfeld hun bijdrage leveren.

Bron 2:
www.ad.nl/dossier-nieuws/slapen-met-de-smartphone-leidt-tot-ernstige-stoornissen~a9ef9334/
Slapen met de smartphone leidt tot ernstige stoornissen

30 nov. 2016

Jongeren die de halve nacht op een mobieltje kijken. Het gebeurt meer en meer. De gevolgen worden ook zichtbaar en die kunnen ernstig zijn.

Twintig procent van de pubers en adolescenten kampt met lichamelijke klachten als gevolg van overmatig en langdurig gebruik van sociale media. Het aantal jongeren dat met klachten als slaapstoornissen, concentratieverlies en hoofdpijn medische hulp zoekt neemt flink toe.

Dat zegt kinderneuroloog Hans Vles, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Twee dagen per jaar ziet hij in het Catharina Ziekenhuis jonge patiënten. Ook kinderarts annex somnoloog (slaapdeskundige) Nele Vandenbussche, verbonden aan Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze, merkt dat het aantal kinderen dat kampt met ernstige slaapproblemen als gevolg van overmatig gebruik van sociale media toeneemt. ,,Ik zie jaarlijks 250 nieuwe patiënten met slaapstoornissen. Daarvan heeft dertig tot veertig procent een relatie met beeldschermgebruik.''

Topje
Beiden benadrukken dat zij in hun praktijken slechts 'het topje van de ijsberg' zien: kinderen met ernstige medische klachten. De groep die geen hulp zoekt maar wel last heeft van het eigen leefpatroon, moet volgens hen vele malen groter zijn.

De Hersenstichting onderschrijft dit. ,,Het gaat verder dan 'vervelend' of 'moe zijn'. We zien nu geheugen- en concentratieproblemen die op de lange termijn kunnen leiden tot angst, depressies, overmatig alcoholgebruik en ongeremd gedrag'', zegt neurowetenschapper dr. Laura Rigter, projectleider 'gezonde hersenen'. ,,Onze missie is puberhersenen gezond laten groeien. Daarom zeggen wij: een uur voor het slapen alle schermen uit.''

De stichting is bezig met een lespakket voor het voortgezet onderwijs om leerlingen te wijzen op de gevolgen van slaaptekort door overmatig beeldschermgebruik.

Verslaafd
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat zeventien procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar zich verslaafd noemt aan sociale media. De meeste jongeren besteden daar dagelijks een tot drie uur aan, blijkt uit het onderzoek Belevingen. Veertien procent van de meisjes en zes procent van de jongens zegt dagelijks meer dan vijf uur te internetten.

Volgens 47 procent van de jongeren hebben sociale media een negatieve invloed op hun leven. Ze kunnen zich minder goed concentreren, slapen slechter of presteren slechter op school.

Bron 3: www.ed.nl/extra/gezondheid/slapen-met-de-smartphone-leidt-tot-ernstige-slaapstoornissen-video-1.6692754
30 nov. 2016
Slapen met de smartphone leidt tot ernstige slaapstoornissen (video)


EINDHOVEN - Jongeren die de halve nacht op een mobieltje kijken. Het gebeurt meer en meer. De gevolgen worden ook zichtbaar en die kunnen ernstig zijn.

Twintig procent van de pubers en adolescenten kampt met lichamelijke klachten als gevolg van overmatig en langdurig gebruik van sociale media. Het aantal jongeren dat met klachten als slaapstoornissen, concentratieverlies en hoofdpijn medische hulp zoekt neemt flink toe.

Catharina Ziekenhuis
Dat zegt kinderneuroloog Hans Vles, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Twee dagen per week ziet hij in het Catharina Ziekenhuis jonge patiënten.

Ook kinderarts annex somnoloog (slaapdeskundige) Nele Vandenbussche, verbonden aan Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze, merkt dat het aantal kinderen dat kampt met ernstige slaapproblemen als gevolg van overmatig gebruik van sociale media toeneemt. ''Ik zie jaarlijks 250 nieuwe patiënten met slaapstoornissen. Daarvan heeft dertig tot veertig procent een relatie met beeldschermgebruik.''

Topje
Beiden benadrukken dat zij in hun praktijken slechts 'het topje van de ijsberg' zien: kinderen met ernstige medische klachten. De groep die geen hulp zoekt maar wel last heeft van het eigen leefpatroon, moet volgens hen vele malen groter zijn.

De Hersenstichting onderschrijft dit. ''Het gaat verder dan 'vervelend' of 'moe zijn'. We zien nu geheugen- en concentratieproblemen die op de lange termijn kunnen leiden tot angst, depressies, overmatig alcoholgebruik en ongeremd gedrag'', zegt neurowetenschapper dr. Laura Rigter, projectleider 'gezonde hersenen'. ''Onze missie is puberhersenen gezond laten groeien. Daarom zeggen wij: een uur voor het slapen alle schermen uit.'' De stichting is bezig met een lespakket voor het voortgezet onderwijs om leerlingen te wijzen op de gevolgen van slaaptekort door overmatig beeldschermgebruik.

Verslaafd
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt dat zeventien procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar zich verslaafd noemt aan sociale media. De meeste jongeren besteden daar dagelijks een tot drie uur aan, blijkt uit het onderzoek Belevingen. Veertien procent van de meisjes en zes procent van de jongens zegt dagelijks meer dan vijf uur te internetten. Volgens 47 procent van de jongeren hebben sociale media een negatieve invloed op hun leven. Ze kunnen zich minder goed concentreren, slapen slechter of presteren slechter op school.

Volgens de slaapdeskundige: ''Ik zie jaarlijks 250 nieuwe patiënten met slaapstoornissen. Daarvan heeft dertig tot veertig procent een relatie met beeldschermgebruik.'' En van de resterende 60 tot 70% zijn er vast de nodige waarbij de slaapproblemen (mede) veroorzaakt worden door de WiFi router, DECT telefoon en andere ook 's nachts stralende apparaten.

Zie verder ook:

www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/12/jongeren-lopen-de-deur-bij-de-huisarts-plat?google_editors_picks=true
Jongeren lopen de deur bij de huisarts plat




Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie