T-Mobile activeert 3-Carrier Aggregatie in 4G netwerk

donderdag, 17 november 2016 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/t-mobile-activeert-triple-carrier-aggregatie-in-4g-netwerk--1172197
17 nov. 2016


T-Mobile is in Nederland begonnen met de uitrol van Triple Carrier Aggregatie, kortweg 3CA, in haar volledige Nederlandse 4G netwerk. Dat heeft Martin Knauer, ad interim CEO van T-Mobile Nederland, bekend gemaakt tijdens het Telecom Insights Congres van Telecompaper in Den Haag.

Naast de 900 en 1.800 MHz band gaat T-Mobile ook de helft van het UMTS spectrum in de 2.100 MHz band inzetten voor het 4G netwerk. T-Mobile startte in juni al een test met 3CA in de regio Woerden. Deze week is T-Mobile gestart met de landelijke uitrol van 3CA. Op dit moment heeft T-Mobile al op 450 antennes 3CA geactiveerd, wat betekent dat al 90 steden en dorpen in Nederland profiteren van een hogere capaciteit en snelheid op het 4G netwerk van T-Mobile.

Dankzij 3CA kunnen klanten met een geschikte smartphone of tablet downloadsnelheden tot 300 Mbps halen over het 4G netwerk van T-Mobile. Doordat de helft van het 3G spectrum van T-Mobile nu toegevoegd is aan het 4G netwerk is ook de capaciteit van het 4G netwerk verder vergroot. Dit is volgens Knauer nodig omdat het dataverkeer op het netwerk van T-Mobile afgelopen jaar met 60 procent is gegroeid. Knauer voorziet dat de groei in het dataverkeer komende jaren nog verder zal gaan versnellen.

T-Mobile is de eerste mobiele aanbieder in Nederland die 3CA landelijk uitrolt. KPN en Vodafone testen ook al enige tijd met 3CA, al hebben deze providers 3CA pas in kleine regio's van Nederland actief. Tele2 is niet in staat om 3CA aan te bieden aangezien Tele2 enkel over spectrum in de 800 en 2.600 MHz band beschikt.

Zie ook:
tweakers.net/nieuws/107258/t-mobile-activeert-4g+-op-netwerk.html
11 jan. 2016

De Nederlandse provider T-Mobile zal komende dagen 4g+ activeren op zijn netwerk. De provider laat weten dat het vanaf maandag 4g+ aanzet waar dat kan en dat het woensdag overal moet zijn gebeurd. Aan het einde van de zomer moet het 4g+-netwerk landelijk dekkend zijn.

T-Mobile activeert 4g+ nu op plekken waar het 4g aanbiedt op zowel de 900MHz- als de 1800MHz-band. Omdat de provider op steeds meer plekken de frequentieruimte voor 2g vermindert in de 900MHz-band ten gunste van 4g, denkt het tegen het einde van de zomer op alle plekken waar het 4g biedt ook 4g+ aan te kunnen bieden.

Met 4g+, een onderdeel van netwerktechnologie lte-advanced, stijgt de maximale theoretische downloadsnelheid van 150Mbit/s naar 225Mbit/s, een maximale snelheid die concurrenten KPN en Vodafone al aanbieden op veel plekken. De praktische snelheid ligt steevast veel lager dan het theoretische maximum, maar 4g+ zorgt wel voor hogere snelheden, zo bleek eerder uit metingen van Tweakers.

Voor 4g+ hebben gebruikers een compatibele telefoon nodig. Vooral goedkopere toestellen ondersteunen 4g+ niet, maar ook bij de iPhone 6-serie en de OnePlus One ontbreekt de benodigde hardware. De iPhone 6s-serie ondersteunt 4g+ wel, net als veel high-end toestellen op Android en Windows Phone.

KPN en Vodafone begonnen in 2014 met 4g+. Tele2 heeft beperkte mogelijkheden voor die technologie. Omdat het 4g vereist op meerdere frequentiebanden, zal Tele2 zijn 800MHz-band moeten combineren met de 2600MHz-band, die veel minder dekking heeft dan de 1800MHz-frequentie die de andere providers kunnen benutten.Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie