Luchtkwaliteit verbeterd, maar meer fijnstof verwacht
woensdag, 23 november 2016 - Categorie: Berichten Nederland
Bron 1: www.telegraaf.nl/gezondheid/27028951/__Luchtkwaliteit_verbeterd__maar_meer_fijnstof_verwacht__.html
15 nov. 2016
Interactieve grafiek - De lucht is in Nederland weer iets schoner geworden. In 2015 was de hoeveelheid blootstelling aan stikstofdioxide met 21 procent gedaald sinds 2010. De hoeveelheid fijnstof daalde in die vijf jaar met bijna een kwart. Toch ziet de RIVM geen rooskleurige toekomst voor de kwaliteit van de lucht in Nederland.
In het grootste deel van Nederland liggen de concentraties fijnstof en stikstofdioxide onder de Europese normen, schrijft het RIVM in een rapport. De norm voor stikstofdioxide wordt nog overschreden in een aantal drukke straten in stadscentra, vooral in Amsterdam en Rotterdam.
De concentraties fijnstof en stikstofdioxide liggen in de meeste delen van Nederland momenteel onder de internationale norm (WHO-norm) van 20 microgram per kubieke meter. Toch wordt de norm nog overschreden in een aantal drukke straten in met name Rotterdam en Amsterdam. De gemiddelde concentraties stikstofdioxide dalen wel, en die trend zal naar verwachting van het RIVM tot 2020 doorzetten.
Volgens het RIVM zijn stikstofdioxide en fijn stof altijd schadelijk voor de gezondheid, ongeacht of de concentratie onder of boven de streefnorm is.
Bekijk in deze interactieve grafiek hoe schoon de lucht in jouw omgeving was in 2015 en hoe deze naar verwachting van het RIVM zal zijn in 2020.
Voor de illustratieve grafiek zie de link bovenaan.
Dit artikel op StopUMTS gezet vanwege de zin:
Volgens het RIVM zijn stikstofdioxide en fijn stof altijd schadelijk voor de gezondheid, ongeacht of de concentratie onder of boven de streefnorm is.
Als ze nu ook nog eens erkennen dat dat met EMV van draadloze communicatie ook zo is, dan zijn we een stuk verder.
Bron 2: www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/11/vieze-lucht-grootste-gevaar-voor-gezondheid?google_editors_picks=true .
23 nov. 2016
Hierin staat onder meer:
Toch is de luchtkwaliteit in Europa door de jaren heen verbeterd. Het hoeveelheid fijnstof is tussen 2000 en 2014 met 75 procent afgenomen.
Dat betekent dat de toename van vele ziektes en kwalen niet aan fijnstof toegeschreven kan worden.
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie