Jongeren in ziekenhuis door whatsappen vlak voor slapengaan
dinsdag, 01 november 2016 - Categorie: Berichten Nederland
Bron 1: www.tubantia.nl/regio/twentse-jongeren-in-ziekenhuis-door-whatsappen-vlak-voor-slapengaan-1.6596539
1 nov. 2016
Twentse jongeren in ziekenhuis door whatsappen vlak voor slapengaan
ENSCHEDE - Het gebruik van sociale media vlak voor het slapengaan kan ernstige klachten geven bij jongeren. Enkele honderden van hen komen er jaarlijks mee in een Twents ziekenhuis terecht.
De neurologen Iris Knottnerus (MST) en Loes Reichman (ZGT) schatten het aantal Twentse jongeren dat jaarlijks slaapproblemen ontwikkelt door het turen naar blauwe schermen in de avonduren op minimaal 200.
„Dat zijn alleen die jongens en meisjes bij ons in de spreekkamers. Ze onderkennen de klachten. In werkelijkheid kampt een veel grotere groep hiermee.”
'Onderschatte aandoening'
De artsen spreken van een onderschatte aandoening waarvan de gevolgen groot kunnen zijn. „Wij zien ze wekelijks. Pubers van zo’n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Soms maanden achter elkaar. Met schoolverzuim tot gevolg. Bij jongens gaat het vaak om gamen. Meisjes liggen in pyjama nog te facebooken of te whatsappen”, vertelt Reichman.
Ze heeft geen probleem met sociale media, maar wel als dat gebeurt in de slaapkamer. Of beter gezegd: de twee tot drie uur voor het slapengaan.
„In die periode maakt het lichaam melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in slaap valt en dat je ook doorslaapt. Blauw licht van de smartphone verstoort dit proces. De lichtfrequentie staat gelijk aan ochtendlicht. De hoogste lichtintensiteit die er is. Het lichaam reageert en breekt opgebouwd melotonine af.”
Smartphone
Televisie, laptop, tablet en computer geven hetzelfde blauwe licht. Maar bij de smartphone is het effect groter, omdat de afstand van apparaat tot gebruiker kleiner is. Melatonine-afbraak heeft tot gevolg dat de hersenen gedurende (een deel van) de nacht in een soort stand-bymodus blijven staan.
Kwetsbaar
Dit verschijnsel doet zich volgens Knottnerus ook voor bij volwassenen. Maar jongeren zijn volgens haar kwetsbaarder.
De artsen hebben een duidelijk advies: ban de smartphone uit de slaapkamer.
Het gaat niet alleen om het blauwe licht maar ook om de RF straling die zorgt voor een melatonine tekort.
Zie verder:
Digital distractions and mobile phone usage causing lack of sleep among teens
www.deccanchronicle.com/lifestyle/health-and-wellbeing/281016/digital-distractions-and-mobile-phone-usage-causing-lack-of-sleep-among-teens.html .
28 okt. 2016
en
Bron 2: www.rtlnieuws.nl/gezondheid/ziekenhuis-overspoeld-door-jongeren-met-slaapklachten-smartphone-boosdoener
1 nov. 2016
Ziekenhuis overspoeld door jongeren met slaapklachten, smartphone boosdoener
Elke dag kloppen er tieners bij ziekenhuizen aan die te maken hebben met klachten door slaaptekort. Dat wordt vooral veroorzaakt door het gebruik van mobieltjes in de slaapkamer.
Eventjes je mobieltje checken, vlak voor je gaat slapen of als je niet in slaap kunt komen? Bijna alle jongeren doen het, maar het is ziekmakend. De neurologen Iris Knottnerus en Loes Reichman slaan alarm in de regionale krant Tubantia. Alleen al in een Twents ziekenhuis krijgen ze jaarlijks te maken met honderden jongeren met ernstige slaapklachten. Neuroloog en slaapdeskundige Hans Hamburger heeft zijn praktijk in Amsterdam. ''Ook ik behandel vrijwel dagelijks jongeren met deze klachten'', zegt hij tegen RTL Nieuws. ''Het is het topje van de ijsberg.''
Vier uur slapen per nacht
''Het gaat om pubers van zo’n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Soms maanden achter elkaar. Met schoolverzuim tot gevolg. Bij jongens gaat het vaak om gamen. Meisjes liggen in pyjama nog te facebooken of te whatsappen'', zegt Reichman in Tubantia.
Een op de tien jongeren heeft ernstige slaapproblemen en de overgrote meerderheid kampt met slaaptekort, blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting. Uit een enquête onder docenten op middelbare scholen blijkt dat alle ondervraagde leraren weleens leerlingen met slaaptekort in de les hebben en dat als een probleem ervaren. Ze kunnen zich slecht concentreren en zijn prikkelbaar.
Licht van mobieltjes
De klachten worden volgens de artsen vooral veroorzaakt door het licht van mobieltjes. Hamburger legt uit: ''Door het licht dat van het schermpje in de ogen valt, krijgen de hersenen een seintje dat je wakker moet blijven.''
''Zo kan het zijn dat een middelbare scholier pas om twee of drie uur in slaap valt, terwijl die om half negen weer in de schoolbanken moet zitten. Dan komt hij bij lange na niet aan de negen uur slaap per nacht die hij nodig heeft.''
Vergelijkbaar met jetlag
Een ontregelde biologische klok kun je vergelijken met een jetlag, en dat zit het leervermogen en de hersenontwikkeling van pubers flink in de weg. Dat is doodzonde volgens Hamburger, want die kostbare schooljaren krijg je nooit meer terug.
''Het puberbrein kan zich onwaarschijnlijk veel stof eigen maken, maar daarvoor heeft het genoeg slaap nodig. In de diepe slaap wordt aan het begin van de nacht abstracte kennis verwerkt. In de REM-slaap, de laatste slaapfase, verwerken we de psychologische prikkels van de dag en wordt het geheugen voor ruimtelijk inzicht vastgelegd.''
Ban smartphone uit
Net als de Twentse neurologen ziet Hamburger grote gevaren dat kinderen niet genoeg slapen. Het is de dagelijkse realiteit van te veel middelbare scholieren, met chronisch slaaptekort tot gevolg. ''Dit is een sociaal-maatschappelijk probleem dat uit de hand loopt'', zegt Hamburger.
Ban de smartphone uit de slaapkamer, is het advies van de artsen. De jongeren die op de praktijk van Hamburger komen, behandelt hij vooral door ze bewust te maken van het probleem. Ze moeten onder mer een logboek van hun slaap bijhouden.
Signalen dat een puber kampt met een verstoord slaapritme:
. 's Morgens niet goed of helemaal niet op kunnen staan
. Suffige, ongeconcentreerde indruk
. 's Avonds niet de slaap kunnen vatten
. Alsmaar moe
. Prikkelbare, vertraagde reacties
. Verslechterde schoolprestaties
. Vertoont jouw kind bovenstaande signalen? Maak dan een afspraak bij de huisarts en vraag naar een verwijzing voor een geaccrediteerd slaapcentrum.
Aanstaande donderdag en vrijdag is er een groot congres over slaapproblemen, waarbij de problemen onder jongeren hoog op de agenda staan. In het RTL Nieuws Weekendmagazine hebben we onlangs uitgebreid aandacht besteed aan de slaapproblemen bij pubers. Hierin geeft neuroloog Hans Hamburger onder meer aan hoe jongeren met slaapproblemen behandeld kunnen worden. Ook komt Liz (19 jaar) uitgebreid aan het woord: ''Ik denk dat ik het beste kan omschrijven alsof er watten in mijn hoofd zaten.''
www.rtlnieuws.nl/weekend-magazine/2016/weekend-magazine-editie-42-2016#2199996 .
RTL Nieuws
Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie