Onrust over straling blijft (Tholen), Prov. Zeeuwse Courant

dinsdag, 21 maart 2006 - Categorie: Berichten Nederland

door Cornelleke Blok (PZC 21 maart 2006)

THOLEN - Zekerheid, dat is wat de bewoners van de Thoolse wijk Waterfront willen. Ze willen zeker weten dat de zendmast die vlakbij de wijk staat, geen schadelijke gevolgen heeft voor hun gezondheid. Een geruststellend bericht daarover kwam er gisteravond tijdens een informatiebijeenkomst over gsm- en umts-antennes niet.

De Tholenaren zijn al een tijd ongerust over de straling van de zendmast bij hun wijk. Op dit moment hangt er alleen een gsm-antenne in de mast, maar ze zijn bang dat daar een umts-antenne bij komt. De bewoners van de wijk maakten hun angst eind vorig jaar bekend aan het Thoolse college. In december organiseerden ze al een bijeenkomst over de schadelijke gezondheidseffecten van gsm- en umts-antennes. Het Thoolse college vroeg de operators daarop om voorlopig geen umts-antennes in de gemeente Tholen te plaatsen. Tijdens de vorige bijeenkomst was de informatieverstrekking nogal eenzijdig: alleen partijen met negatieve berichten over de straling kwamen aan het woord. De gemeente Tholen nodigde daarom gisteravond bewust een breed scala aan deskundigen uit, om zichzelf en de Tholenaren zo uitvoerig mogelijk te informeren.

De mobiele operators werden vertegenwoordigd door J. van der Lee van MoNet, een samenwerkingsverband tussen KPN, T-Mobile, Orange, Vodafone en Telfort. In zijn betoog benadrukte Van der Lee dat geen enkel wetenschappelijk onderzoek ook maar enig schadelijk effect heeft aangetoond. ,,Wij houden ons aan de door de overheid gestelde richtlijnen. We zijn nog nooit over de gestelde normen voor straling heengegaan.''

J. van Gils van het Meldpuntennetwerk Gezondheid en Milieu opperde juist dat er wel degelijk reden is voor ongerustheid. ,,Zoveel zekerheid is er helemaal niet. Er is onzekerheid genoeg om verstandiger met de straling om te gaan dan er nu gebeurt.'' Van Gils doelde op het feit dat er nog veel onbekend is over met name de lange-termijneffecten van umts. Hij vindt dat de overheid het beleid uit voorzorg aan zou moeten passen.

Van Gils kreeg veel bijval van het publiek: een luid applaus klonk uit de zaal. Hij legde de vinger op de zere plek van de Tholenaren. ,,Wie geeft mij de garantie dat mijn kinderen over vijftien jaar geen kanker krijgen?'', vroeg een bezorgde Thoolse vader zich af.

Geen garantie

Die garantie kon ook R. Nijdam van het Bureau Medisch Milieukunde van de GGD Brabant en Zeeland hem niet geven. ,,Umts bestaat nu eenmaal nog maar kort, dus er is nog weinig bekend over de lange-termijneffecten'', was haar antwoord.

Nijdam benadrukte net als Van der Lee dat er nooit een oorzakelijk verband is aangetoond tussen gsm- of umts-straling en kanker of andere ziektes. Nijdam: ,,Aan de onderzoeken die dat verband wel zeggen aan te tonen, zitten verschillende haken en ogen. Een Nederlands onderzoek heeft wel aangetoond dat mensen zich minder lekker kunnen voelen als ze blootgesteld worden aan umts-straling, maar die klachten zijn niet ernstig genoeg om voorzorgsmaatregelen te nemen.'' Ze voegde daaraan toe dat het tegenwoordig bijna onmogelijk is om vrij te zijn van elektromagnetische straling. ,,Dan moeten we allemaal onze mobiele telefoons en computers weggooien.'' Het Nederlandse onderzoek waar Nijdam het over heeft, is herhaald in Zwitserland. De resultaten daarvan worden binnenkort bekend. Het Thoolse college van B en W neemt op basis van de informatieavond en de resultaten van het Zwitserse onderzoek een definitief standpunt in over de kwestie. Het standpunt van de Tholenaren is na gisteravond niet veranderd. Zij willen dat de zendmast hoe dan ook verplaatst wordt en snel ook.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie