VWS begroting: geld voor dementie, depressie en digitalisering

woensdag, 21 september 2016 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/vws-begroting-geld-voor-dementie-depressie-en-digitalisering-.htm
20 sept. 2016


De VWS-begroting laat zien dat de overheid in 2017 68,5 miljard euro uitgeeft aan zorg. Dit is ruwweg één derde van alle overheidsuitgaven. Als altijd wemelt het stuk van cijfers en beleidsvoornemens, waarvan sommige al bekend waren. Zoals het feit dat 500 miljoen aan geplande bezuinigingen in de langdurige zorg niet doorgaan.

Een greep uit de overige cijfers en maatregelen. In de langdurige zorg komt structureel extra geld (210 miljoen euro per jaar) voor opleidingen en extra dagbesteding. In de jaren 2017 tot en met 2020 is er verder 30 miljoen beschikbaar voor het ‘Deltaplan Dementie’, bestemd voor onderzoek naar betere behandeling, genezing en het voorkomen van dementie. De samenleving moet bovendien ‘dementievriendelijker’ worden, vindt het kabinet. Voor de wijkverpleging is komend jaar 180 miljoen meer beschikbaar. Dat bedrag komt bovenop de 180 miljoen die al in 2016 extra was uitgetrokken.

Dat Nederland 800.000 mensen met een depressie telt is en dat het de meest voorkomende reden voor een ziekmelding is, wordt aanleiding voor een publiekscampagne. Patiënten en hun omgeving moeten depressie namelijk sneller leren herkennen en weten wat ze moeten doen en hoe hiermee om te gaan. Preventie is toch al een issue: er komen ‘bewustwordingscampagnes’, speciaal ook voor jongeren, over de gevaren van roken, drinken en te veel of ongezond eten. Om het gezondheidsbeleid op wijkniveau te ondersteunen, ontwikkelt het RIVM wijkprofielen met de bij ieder profiel behorende pakketten van werkzame interventies. Tegelijkertijd moeten mensen de voor- en nadelen van health-checks en zelftesten kunnen afwegen. Een en ander wordt vastgelegd in een wetsvoorstel.

Het kabinet trekt de komende drie jaar 105 miljoen euro uit om ervoor te zorgen dat ziekenhuizen hun patiënten digitaal toegang geven tot hun eigen medisch dossier. Er moet één gestandaardiseerde methode komen. Ook moet ieder ziekenhuis op termijn over een basisinfrastructuur beschikken aan de hand waarvan medische app’s en e-healthinterventies kunnen worden ingezet op het moment dat zorgverlener en patiënt dit zinvol vinden.

De regeldruk in de zorg moet ‘merkbaar verminderen’. Daarom krijgen komend jaar succesvolle trajecten zoals ‘Het roer moet om’ navolging. ‘Een vergelijkbare maatwerkaanpak gaat van start bij tenminste vijf beroepsgroepen’, staat in de begroting.

Het probleem van de dure medicijnen wordt onder meer aangepakt via het op te richten Platform Expertise Inkoop Geneesmiddelen, dat in 2017 gezamenlijk inkoop van medicijnen door ziekenhuizen en verzekeraars moet bevorderen. In een ‘roadmap’ geneesmiddelenvisie die dit najaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, zullen daarbij concrete acties worden aangekondigd.

Interessant is onder meer: ''Dat Nederland 800.000 mensen met een depressie telt is en dat het de meest voorkomende reden voor een ziekmelding is, wordt aanleiding voor een publiekscampagne''. De vraag is wat de rol van RF straling hierbij is. Deze straling zorgt op zichzelf al voor de vorming van stresshormonen en verhoogt dus de al aanwezige stress.



Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie