Amsterdam installeert openbaar beacon-netwerk

woensdag, 27 juli 2016 - Categorie: Berichten Nederland

Bron: www.parool.nl/amsterdam/amsterdam-installeert-openbaar-beacon-netwerk~a4347015/
27 juli 2016


Amsterdam doet een beroep op appmakers om diensten te ontwikkelen met het nieuwe, openbare beacon-netwerk.

De stad gaat voor een proef verschillende beacons, apparaatjes van vier bij acht centimeter, ophangen. Beacons geven voortdurend signalen af en fungeren als een soort 'trigger'.

Ontwikkelaars kunnen het gebruik van de zenders verwerken in hun applicaties. Voorbijgangers krijgen dan bijvoorbeeld, zodra ze in de buurt zijn van een beacon, een melding op hun mobiele telefoon.

Amsterdam wil met behulp van de kleine zendertjes 'diensten ontwikkelen waarmee het bijvoorbeeld nog makkelijker wordt om snel en actueel te navigeren door het openbaar vervoer, bezienswaardigheden te ontdekken en de beste route te plannen'.

Geschiedenis en architectuur
Zo kan bijvoorbeeld iemand die slechtziend is en naar de metro loopt, via een beacon stap voor stap op zijn telefoon audio-informatie ontvangen over hoe hij bij het perron komt. Ook wil de stad het beacon-netwerk inzetten om bezoekers van de Amsterdam informatie te geven over de geschiedenis en architectuur van de gebouwen om hen heen.

De invulling van de beacons laat de gemeente over aan derden, zo vertelt projectleider Ron van der Lans aan technologiewebstie Tweakers. ''Dat is niet een taak van de overheid, maar iets voor de markt.'' De data is mede daarom te bereiken via een open netwerk.

Experiment
Er is al op kleinere schaal geëxperimenteerd met beacons in Amsterdam. Honderd zendertjes zijn op verschillende plekken opgehangen. Van der Lans hoopt dat aan het eind van het jaar alle bussen, trams, metro's en hun haltes beacons hebben en dat er apps zijn die daarmee werken.

In Londen bestaat sinds 2014 al een app waarbij de hulp van beacons wordt ingeschakeld, in de lucht. De app, Wayfindr, is speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden. Via de zendertjes krijgt de gebruiker instructies over wanneer hij of zij de kaartjesautomaat nadert, hoeveel treden de trap heeft en welke richting de metro opgaat.

Geen straling, straling, nog meer straling
leefbaar, minder leefbaar, onleefbaar.




Lees verder in de categorie Berichten Nederland | Terug naar homepage | Lees de introductie