Brazilië wil aandacht voor toename baby's met te kleine schedel

zondag, 15 november 2015 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.nu.nl/gezondheid/4163477/brazilie-wil-aandacht-toename-babys-met-kleine-schedel.html
12 nov. 2015


Brazilië is ernstig bezorgd over het sterk gestegen aantal gevallen van baby's die met een te kleine schedel worden geboren. Door de zogeheten microcefalie kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen, waardoor de kinderen veelal een verstandelijke beperking hebben.
Bij pasgeborenen in de deelstaat Pernambuco werden dit jaar 141 kinderen met microcefalie geboren, terwijl dat aantal in vorige jaren bleef steken op ongeveer tien, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Ook in de nabijgelegen deelstaten Paraíba en Rio Grande do Norte is sprake van een stijgend aantal gevallen.

Oorzaken
De aandoening kan verschillende oorzaken hebben, zoals een besmetting met rode hond, alcoholmisbruik en een te grote blootstelling aan straling. Ook een erfelijke variant is mogelijk.

Het ministerie heeft een onderzoek aangekondigd en stuurt gespecialiseerde artsen naar het gebied.

Door: ANP

Een te grote blootstelling aan straling wordt als mogelijke oorzaak genoemd. De vraag is welke straling? Maar omdat er in drie deelstaten sprake is van de stijging lijkt het onwaarschijnlijk dat radioactieve straling de oorzaak is. En dan blijft de RF straling, zoals van mobiele communicatie, als meest waarschijnlijk over.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie