'Hackers kunnen vliegtuig laten crashen'

donderdag, 16 april 2015 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.telegraaf.nl/buitenland/23927120/___Vliegtuig_kan_gehackt_worden____.html?&utm_source=telegraaf-nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=20150415_update&utm_content=telegraaf_update&utm_term
15 april 2015


WASHINGTON -
Internettoegang aan boord van een vliegtuig is erg handig voor passagiers, maar levert ook potentieel gevaar op doordat vliegtuigen gehackt kunnen worden.

Daarvoor waarschuwt de Government Accountability Office (GAO), een belangrijk adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, in een nieuw rapport.
Nieuwe vliegtuigen met WIFI-toegang zijn volgens het rapport kwetsbaar voor kwaadwillenden die de besturing in de cockpit over willen nemen vanuit hun passagiersstoel. Dan kunnen ze alles met het vliegtuig doen, met als grootste doemscenario het laten neerstorten van het toestel.
De GAO denkt niet dat het makkelijk is om toestellen te hacken, maar waarschuwt wel dat terroristen hiermee mogelijk een nieuwe manier kunnen vinden om via een zwakke plek in het netwerk een aanslag te plegen.

Maatregelen
De GAO roept de FAA op direct de dreiging in kaart te brengen en daarnaar te handelen. ,, De internetverbinding in de cabine moet gezien worden als directe link tussen het vliegtuig en de buitenwereld, waar zich ook kwaadaardige partijen bevinden'', schrijven de onderzoekers.
,,Dit is een serieuze kwetsbaarheid en de luchtvaartautoriteit FAA moet direct maatregelen nemen'', zegt Peter DeFazio, lid van het Amerikaanse congres, tegen persbureau AP.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie