Google Glass-verslaving

woensdag, 15 oktober 2014 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2090330/2014/10/15/Amerikaan-met-Google-Glass-verslaving-droeg-bril-tot-18-uur-per-dag.dhtml .
15 okt. 2014

Amerikaan met Google Glass-verslaving droeg bril tot 18 uur per dag


In de Verenigde Staten is voor het eerst een persoon behandeld wegens een verslaving aan Google Glass, de draagbare computer in de vorm van een bril. De 31-jarige militair van de Amerikaanse marine werd opgenomen voor een alcoholverslaving, maar artsen ontdekten gauw dat de man verslaafd was aan het Google Inc.-gadget. De casus verscheen in het vakblad Addictive Behaviors.
Volgens Reuters liep de 31-jarige patiënt tot achttien uur per dag rond met het apparaat op zijn neus en was hij prikkelbaar als hij het zonder moest stellen. Bovendien had hij een onbewuste beweging van zijn hand naar het toestel ontwikkeld. De man droomde ook door de ogen van de brilcomputer.

De onbekende militair had de bril gekocht om een verhoogde productiviteit op het werk te hebben, maar dat draaide uit op problematisch gebruik.

In de studie staat dat de patiënt na een behandeling van 35 dagen melding maakte van een verminderde prikkelbaarheid en verbetering van het kortetermijngeheugen. De man kon weer helderder denken en had de ongecontroleerde behoefte niet meer om met zijn vingers op het gadget te tokkelen. Dromen doet hij wel nog alsof hij door een Google Glass kijkt.

De publicatie van de gevalsstudie wakkert het debat over het al dan niet erkennen van internetverslaving als een psychiatrische stoornis weer aan in de VS. De Amerikaanse organisatie van psychiaters (APA) beschouwt de verslaving momenteel niet als een aandoening. Experts vinden echter dat internetverslaving - vooral via draagbare technologie - wezenlijk is en een deskundige behandeling vereist.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie