Mensen zouden kinderen opgeven voor gratis wifi

dinsdag, 30 september 2014 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.computeridee.nl/nieuws/mensen-zouden-kinderen-opgeven-voor-gratis-wifi/ .
30 sept. 2014

Onderzoek laat zien dat mensen niet opletten bij wifi-hotspots


Mensen die gratis willen internetten, zijn bereid daar zowat alles voor op te geven. Een onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure laat zien dat consumenten gevaarlijk nonchalant omgaan met hun persoonlijke data, en dat zij de meest ridicule voorwaarden accepteren voor een beetje gratis internet. Zo zouden mensen maar wat graag hun eerstgeboren kind willen opgeven voor een paar MB wifi.

F-Secure ging naar hartje Londen en zette daar een openbare wifi-hotspot op. Binnen half uur verbonden niet minder dan 250 een apparaat aan de hotspot, die vervolgens door de onderzoekers compleet konden worden afgeluisterd.

Nou is het niet heel verrassend dat openbare wifi-hotspots mogelijk gevaarlijk zijn, maar de hoge cijfers geven volgens de onderzoekers aan dat mensen maar wat graag hun veiligheid opzij zetten voor gratis internet.

Kind afstaan
De onderzoekers gingen nog een stapje verder en zetten na een tijdje een pagina met Algemene Voorwaarden online. Daarin stonden, naast de gebruikelijke juridische vaagtaal, ook enkele bizarre voorwaarden. Zo zouden mensen die op de hotspot gingen akkoord gaan om hun eerstgeboren kind af te staan, of een huisdier. In een paar minuten accepteerden 6 mensen die voorwaarden.

Onleesbaar
Natuurlijk mogen we aannemen dat de mensen niet écht van hun kinderen af willen, maar dat de Algemene Voorwaarden vaak zo lang en ondoorzichtig zijn dat niemand de moeite neemt ze te lezen. Het probleem is echter wel dat deze voorwaarden wettelijk bindend zijn, en dat je dus bij niemand kunt aankloppen wanneer je onverhoopt toch gehackt wordt.

Ook bij Computer Idee blijven we je waarschuwen: Let goed op als je op een openbaar wifi-netwerk gaat, en zet een VPNaan. Je kunt hier lezen hoe je dat doet.
Zie bovenstaande link.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie