USA: 'Over twee jaar draadloos opladen middels geluid'

vrijdag, 08 augustus 2014 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.gsmhelpdesk.nl/read.php?id=10117 .
8 aug. 2014


Een Amerikaans bedrijf is er na enkele jaren van ontwikkeling in geslaagd een werkend prototype te presenteren van een draadloze oplader voor smartphones die toestellen op kan laden middels geluid.


Door: Tim Wijkman - Al geruime tijd zijn diverse bedrijven bezig met de ontwikkeling van methoden waarmee apparaten 'draadloos' opgeladen kunnen worden. De meeste nu beschikbare draadloze oplaadmethoden werken op basis van een inductie-achtige technologie waarbij een smartphone op- of op een zeer kleine afstand van een draadloze oplaadstation gelegd moet worden. Een Amerikaans bedrijf is er na enkele jaren van ontwikkeling in geslaagd een techniek te ontwikkelen waarbij smartphones over een grotere afstand draadloos opgeladen kunnen worden, zo meldt The New York Times.

De techniek van het Amerikaanse bedrijfje 'uBeam' werkt op basis van ultrasone geluidsgolven. Het oplaadstation dat in een stopcontact gestoken kan worden, zet permanent energie om in ultrasone geluidsgolven. Deze geluidsgolven kunnen vervolgens worden opgepikt door een aangepaste smartphone die deze geluidsgolven weer omzetten in energie.

Door de techniek is het mogelijk om energie over een grotere afstand over te brengen. uBeam heeft alreeds een werkend prototype voor in huis en een prototype voor in grote openbare gebouwen zoals stations of vliegvelden.

Afhankelijk van de kracht van het oplaadstation kan een gehele ruimte 'gevuld' worden met draadloze energie. Het idee daarbij is dat smartphones vrijelijk gebruikt kunnen worden, terwijl deze draadloos worden opgeladen. Wanneer de technologie overal beschikbaar komt, verdwijnt de noodzaak om krachtige, grote hoge capaciteit accu's in smartphones in te bouwen en kunnen smartphones dus kleiner worden.

Net als bij 'normaal' geluid is het met de techniek van uBeam niet mogelijk om energie door muren heen te sturen. Dit is zowel een voordeel als een nadeel van de techniek. Volgens uBeam is de techniek hierdoor ook geschikt om draadloos versleutelde data uit te wisselen met een apparaat, zonder dat deze data buiten de ruimte 'af te luisteren' is. Het nadeel is uiteraard dat toestellen buiten de ruimte met het draadloze oplaadstation niet op zullen laden.

uBeam heeft alreeds twee prototypes van haar draadloze oplaadtechniek en verwacht dat het binnen twee jaar mogelijk zal worden de technologie ook daadwerkelijk commercieel aan te kunnen gaan bieden. uBeam heeft nog geen details gegeven over het bereik van de draadloze oplader.

Omdat het geluid niet door muren gaat heeft dit het voordeel de buren er in ieder geval geen last van hebben.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie