Engeland: Nieuw onderzoek naar invloed mobieltjes op kinderhersenen

donderdag, 22 mei 2014 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.nu.nl/gezondheid/3780013/nieuw-onderzoek-invloed-mobieltjes-kinderhersenen.html .
20 mei 2014


Er komt een nieuw onderzoek naar de invloed van mobieltjes en andere draadloze apparaten op de ontwikkeling van kinderhersenen.

Britse onderzoekers aan het Centrum voor Milieu en Gezondheid van het Imperial College in Londen beginnen aan een grote studie op dat gebied.
De meeste onderzoeken richtten zich op het effect van de apparatuur op hersenen van volwassen en het verband tussen straling en het risico op hersenkanker.
Het nieuwe onderzoek moet uitwijzen of kinderen mogelijk een hoger gezondheidsrisico lopen. Dat is mogelijk het geval omdat het zenuwgestel van kinderen zich nog ontwikkelt en omdat kinderen gedurende hun leven mogelijk langer blootstaan aan de straling.

En wat gaan ze dan onderzoeken?

Zie ook:
www.connexieb2b.nl/actueel/9023/britten-starten-groot-onderzoek-invloed-gsm-op-hersenen.html .
20 mei 2014
en
www.reuters.com/article/2014/05/20/health-mobilephone-idUSL6N0O52Q420140520 .
en het commentaar van onze Belgische medestrijders van www.beperkdestraling.org . :
www.beperkdestraling.org/index.php?option=com_content&view=article&id=1019:nieuw-onderzoek-naar-effect-straling-op-cognitie-bij-jongeren&catid=43:nieuws-algemeen .
22 mei 2014


Een nieuw onderzoek ging van start in het Verenigd Koninkrijk, gedeeltelijk gefinancierd door de telecomindustrie, naar welke effecten gsm's en wifi hebben op de cognitieve functies van kinderen.

Bedenkelijk is dat de hoofdonderzoekster op voorhand haar conclusie al lijkt te hebben getrokken en zich als doelstelling stelt om geen schadelijke effecten te vinden, zodat ze de bevolking kunnen geruststellen: ''''It is absolutely essential to be able to provide evidence to reassure the public, hopefully, that there are no adverse effects.''

Het belooft dus weer een van die grootschalige, bedenkelijke, door de overheid zorgvuldig gestuurde studies te worden (o.a. door de keuze van de onderzoekers), vol methodologische 'keuzes' (gebreken) die erop gericht zijn 'geruststellende' resultaten te vinden. De grootschaligheid wordt dan achteraf vaak gebruikt als argument om te stellen dat deze studie betrouwbaarder is dan de talrijke kleinere (maar geheel onafhankelijke) studies die wel degelijk wijzen op verontrustende effecten.

Dat leidt dan steeds tot grote koppen in de krant (''definitief bewijs dat gsm onschadelijk is''), zonder dat ooit wordt ingegaan op de eventuele belangenvermenging en de methodologische flaters die werden begaan.



Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie