Vermiste Boeing mogelijk gekaapt met gsm

zondag, 16 maart 2014 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.hln.be/hln/nl/30080/Verdwenen-vlucht-MH370/article/detail/1813464/2014/03/16/Vermiste-Boeing-mogelijk-gekaapt-met-gsm.dhtml .
16 maart 2014


Volgens Sally Leivesley, een Britse experte in terrorismebestrijding, is het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines mogelijk het resultaat van de eerste kaping via een mobiele telefoon. De adviseur van de Britse regering meent dat kapers mogelijk de snelheid, de hoogte en richting van het vliegtuig hebben veranderd door radiosignalen te sturen naar het besturingssysteem van het vliegtuig. Hierdoor zou het toestel geland of gecrasht kunnen zijn via afstandsbediening.

Maleisië heeft ongeveer 15 landen om hulp gevraagd bij de zoektocht naar het passagiersvliegtuig dat sinds ruim een week wordt gemist. Het ministerie van Verkeer liet vandaag weten dat onder meer om bijstand is gevraagd aan Kazachstan, India, Australië en Frankrijk.

In 2009 leidde Frankrijk de zoektocht naar een vliegtuig van Air France dat in de Atlantische Oceaan was neergestort. Alle 228 inzittenden kwamen om door het ongeval met vlucht AF 447. Enkele dagen na de crash werden wrakstukken van het vliegtuig gespot.

Externe codes
Leivesley geeft de Britse overheid advies over terroristische aanvallen en legt uit hoe dit soort hightech kapingen in zijn werk gaat. ''Het is mogelijk dat via een gsm een code naar het vliegtuig gestuurd werd die de beveilingssoftware kon platleggen. Het ziet er naar uit dat iemand met erg ingewikkelde systemen het vliegtuig gekaapt heeft. Ik zou dit een eerste versie van een 'smart vliegtuig' noemen. Een toestel dat van op afstand bediend wordt met elektronische signalen.''

Leivesley gaat verder: ''De piste wordt waarschijnlijker dat bepaalde controlesystemen op een listige manier gekaapt werden. Er moet iemand aan boord de autopilot overschreven hebben of via afstandsbediening de systemen aan boord overschreven hebben. Dit is mogelijk met een gsm of een usb-stick. Wanneer een vliegtuig in de lucht hangt, kun je een reeks codes invoeren die een signaal of een reeks van processen of instructies in gang zetten. Als je een verbinding hebt met het computersysteem van het vliegtuig dan kun je de vlucht overnemen. Het is mogelijk dat criminele organisaties op deze manier het computernetwerk van het vliegtuig tijdens de vlucht hebben gehackt. Deze manier van hacken werd vorig jaar op een wetenschappelijk congres in China uitgelegd. Om vliegtuigen tegen deze manier van kapen te beschermen, moet je ervoor zorgen dat niets van buitenaf verbinding kan maken met het systeem van het vliegtuig.''

Vorig jaar in april onthulde de Duitse veiligheidsadviseur Hugo Teso, die ook commercieel piloot is, een manier om een vliegtuig te kapen met een mobiele telefoon. Hij is drie jaar bezig geweest met het ontwikkelen van een code via een applicatie genaamd PlaneSploit waarmee hij het beveiligingssysteem van een vliegtuig kon kraken.

Vlucht MH370 met 239 passagiers aan boord van Peking naar Kuala Lumpur versween meer dan een week geleden. Gisteren verrichtte de politie een huiszoeking in het huis van de piloot en de copiloot, nadat duidelijk werd dat de communicatiesystemen enkel door een ervaren persoon konden uitgeschakeld worden.

Voor de foto's en verdere artikelen zie bovenstaande link.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie