Europa geeft groen licht voor 3G en 4G op vliegtuigen

vrijdag, 24 januari 2014 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1740468/2013/11/14/Europa-geeft-groen-licht-voor-3G-en-4G-op-vliegtuigen.dhtml .
24 jan. 2014


Aan boord van een vliegtuig surfen op een sociaal netwerk? De Europese Commissie heeft vandaag alvast de regels goedgekeurd die luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid bieden om hun passagiers 3G- en 4G-netwerken aan te bieden.
De Commissie verstrekte de toelating voor het gebruik van spectrum voor mobiele communicatiediensten van de derde (UMTS) en vierde generatie (LTE) vanaf een hoogte van 3.000 meter. Het signaal wordt ontvangen door een antenne aan boord van het vliegtuig, die via een satelliet in verbinding staat met een grondstation.

Roamingtarief voor buiten EU
Het staat luchtvaartmaatschappijen vrij om de diensten al dan niet aan te bieden. Uit bevragingen van de industrie zou alvast blijken dat passagiers meer geïnteresseerd zijn in de mogelijkheid om te mailen en te sms'en dan te bellen. Gebruikers betalen in principe het tarief dat gangbaar is voor roaming buiten de Europese Unie.

Mobiele communicatiediensten aan boord van vliegtuigen hebben nog geen hoge vlucht genomen, maar volgens de Commissie is de sector aan het groeien. Zo'n tweehonderd vliegtuigen met bestemmingen in Europa zijn uitgerust met apparatuur om de tweede generatie (gsm) aan te bieden, wat de Commissie sinds 2008 mogelijk heeft gemaakt.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie