USA: Nieuw: draadloze en batterijloze communicatie dankzij straling in de lucht

zaterdag, 17 augustus 2013 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1687020/2013/08/14/Nieuw-draadloze-en-batterijloze-communicatie-dankzij-straling-in-de-lucht.dhtml .
14 aug. 2013


Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben een methode ontwikkeld om apparaten draadloos met elkaar te laten communiceren zonder stroombron. Ze halen daarvoor elektromagnetische straling uit de lucht.

De zogenaamde 'ambient backscatter' bestaat uit draadloze signalen die overal aanwezig zijn, zoals radio- en tv-signalen. Die elektromagnetische straling kan worden opgevangen met behulp van kleine antennes, omgezet in zeer kleine hoeveelheden energie én gebruikt als communicatiesignaal.

De techniek kan dienen voor sensornetwerken, maar ook in mobiele telefoons: die zouden dan ook met een lege batterij nog een bericht kunnen versturen.

Het is de vraag of hier nadelen aan verbonden zijn. Er wordt in ieder geval geen energie toegevoerd. De ene soort straling wordt alleen omgezet in de andere. In ieder geval minder schadelijk dan mobieltjes, zendmasten, WiFi, enz.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie