''4G is essentieel voor een moderne economie''

dinsdag, 05 maart 2013 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/130304_kroes_4G .
5 maart 2013


Europees commissaris Neelie Kroes heeft in een brief aan de Brusselse regering uitgehaald naar de strenge stralingsnormen in het Hoofdstedelijk Gewest. Dat meldt De Standaard en wordt door de woordvoerder van Kroes bevestigd. Door de strenge stralingsnormen is de uitrol van supersnel 4G-internet in Brussel (voorlopig) onmogelijk.
Sinds enkele jaren ligt de stralingsnorm in Brussel op maximaal 3 volt per meter. Daarmee gaat het gewest een pak verder dan wat de Wereldgezondheidsorganisatie en Europa aanbevelen. Europees commissaris Neelie Kroes pikt dit niet langer nu die norm de introductie van het nieuwe 4G-netwerk in de weg staat.

Kroes heeft haar grieven per brief aan de Brusselse regering overgemaakt. Ze vraagt zich onder meer af welke objectieve redenen de regering heeft voor de lage drempel en hoe die te rijmen valt met de Europese richtlijnen. Daarnaast wil ze weten hoe de norm moet worden toegepast als verschillende operatoren van een zendmast gebruik maken. Ten slotte is ze ook benieuwd naar de mechanismen om de regionale verschillen in ons land met elkaar te verzoenen. In Vlaanderen en Wallonië is 4G immers wel mogelijk.

50 miljoen voor 5G
Eerder had ook Belgacom-topman Didier Bellens het uitblijven van het 4G-netwerk in Brussel gehekeld. Dat leverde hem toen een storm van protest op maar nu wordt hij dus door een hoge vertegenwoordiger van de EU bijgetreden.

Net als Bellens maakt Kroes zich zorgen over de economische gevolgen. ''Wij geloven stellig dat de Brusselse aanpak de economie schade toebrengt, zonder de bevolking te beschermen'', klinkt het. ''4G voor Belgische burgers en bedrijven is essentieel voor moderne economieën die terug op weg zijn naar groei.''

De Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) zoekt al enkele weken naar een oplossing voor het probleem, zonder evenwel aan de stralingsnorm te raken. De gsm-operatoren vrezen dat een oplossing in dat geval onmogelijk is. Ondertussen heeft Europa aangekondigd 50 miljoen euro te investeren in de ontwikkeling van 5G, de opvolger voor 4G.

Duidelijk: alleen economische belangen tellen, gezondheid niet.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie