EU: Neelie Kroes maakt 50 miljoen vrij voor ontwikkeling van 5G

woensdag, 27 februari 2013 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: datanews 27 febr. 2013

Europees commissaris Neelie Kroes stopt 50 miljoen euro in de ontwikkeling van mobiele ‘5G’-technologie. Daarmee wil ze van Europa opnieuw een wereldspeler maken rond mobiele technologie tegen 2020.

In een toespraak voor ministers en bedrijfsleiders op het Mobile World Congress heeft Europees commissaris Neelie Kroes een nieuw ‘wireless action plan’ voorgesteld. Concreet wordt nog dit jaar een budget toegekend van 50 miljoen euro voor onderzoek en ontwikkeling van mobiele internettechnologie van de vijfde generatie, oftewel 5G. “Ik wil dat de Europese industrie een pionier wordt in 5G, gebaseerd op Europees onderzoek en met jobs die hierdoor gecreëerd worden in Europa. We will put our money where our mouth is”, zei Kroes.

Volgens Kroes is het duidelijk dat zowat iedere sector uit de economie evolueert naar ‘digitaal’. Iedere Europese burger en ieder bedrijf moet daarom volgens haar kunnen rekenen op snel, betrouwbaar en makkelijk te gebruiken mobiel internet.

Concreet gaat het om een hele nieuwe reeks onderzoeksprojecten die samen rond 5G zullen werken. METIS, 5GNOW, iJOIN, TROPIC, Mobile Cloud Networking, COMBO, MOTO en PHYLAWS zijn enkele voorbeelden van zulke projecten die de architectuur en mogelijke toepassingen van 5G-netwerken moeten onderzoeken.

Grote namen

Grote Europese spelers verlenen alvast hun medewerking aan het plan. Om te beginnen grote Europese telecomoperatoren zoals British Telecom, Deutsche Telekom, France Telecom/Orange, Telecom Italia, Telefonica en Portugal Telecom. Maar aan de kant van de telecomleveranciers zien we met Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Siemens Networks en Thales Communications evenzeer mooie namen. Overigens scharen SAP en zelfs een autofabrikant als BMW zich achter het project. Het lijkt er dus op dat de verzamelde Europese industrie een duidelijke vuist wil maken.

Inhaalbeweging

In haar speech had Kroes het over de groeiende vraag van gebruikers naar mobiel internet. “Naarmate we naar 4G evolueren stijgt het verbruik van mobiele data. Dan is daar nog de cloud en het ‘internet of things’, waarbij er meer mobiele devices dan mensen zullen zijn. Maar we hebben ook een economische taak te vervullen”, zei Kroes. “Europa stond ooit aan kop. Wij hebben de gsm-standaard uitgevonden. Wij domineerden de toestellenmarkt. Maar nu vallen we achterop. Ingehaald door oost en west. We moeten dringend een inhaalbeweging maken en opnieuw een sterke ‘wireless industry’ uitbouwen als fundamenten voor een goede economie”, klonk het nog in niet mis te verstane bewoordingen.

Hoeveel mensen moeten er eerst ziek worden voordat het tot de autoriteiten doordringt wat de consequenties van de steeds toenemende stralingsbelasting voor gevolgen voor de gezondheid heeft?

datanews.knack.be/ict/nieuws/neelie-kroes-maakt-50-miljoen-vrij-voor-ontwikkeling-van-5g/article-4000254039495.htm# .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie