Duitsland: Duitse werknemers eisen ‘recht op onbereikbaarheid’

maandag, 04 februari 2013 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: beperkdestraling.be 3 febr. 2013

Nu werknemers dankzij smartphones, laptops en mobiel internet non-stop bereikbaar zijn, eisen Duitse vakbonden het 'recht op onbereikbaarheid' van werknemers op. ''Constant bereikbaar zijn zorgt voor te veel stress'', zo luidt de redenering.

''Smartphones en mobiel internet hebben ertoe geleid dat vooral bedienden continu bereikbaar zijn'', zegt arbeidspsycholoog Hans De Witte van de KULeuven in Het Belang van Limburg.

In Duitsland eisen de vakbonden en verschillende politieke partijen nu het 'recht op onbereikbaarheid' van werknemers op. 24 uur per dag mails en telefoontjes beantwoorden, bezorgt werknemers hopen stress met burn-outs en ziektedagen tot gevolg.

Onder meer Volkswagen heeft daarom besloten om buiten de werkuren geen e-mails meer naar medewerkers te sturen.

''Een prima idee'', vindt De Witte, die het belang van recuperatie onderstreept. ''Wie overdag werkt, heeft 's avonds nood aan een herstelperiode. Dat herstel kan er enkel komen door helemaal niets te doen wat met je werk te maken heeft.''

''Het recht op onbereikbaarheid bij wet laten vastleggen - zoals de Duitsers willen - is bij ons voorlopig niet aan de orde.

Het gevaar van continu aan straling blootstaan wordt hier niet genoemd.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie