Zweden: Politici besluiten mogelijk tot een witte zone in de gemeente Mora.

dinsdag, 06 maart 2012 - Categorie: Berichten Internationaal

Aanvulling 6-3-2012: Volgens de laatste berichten van onze collega's uit Zweden is het voorstel in de gemeenteraad afgestemd.

Politici in Mora staan op het punt drastische maatregelen te nemen ter bescherming van enkele mensen die allergisch zijn voor elektromagnetische velden. Vandaag wordt beslist of het mobiele netwerk moet worden uitgeschakeld in een deel van de gemeente. De beslissing zou een precedent vormen voor de mogelijkheid voor meer ''stralings-vrije zones'' in Zweden.

Docente Ingela Bernhardsson is een van degenen voor wie het ongebruikelijke plan van de politici in Morra een grote impact zal hebben. Zij pendelt dagelijks tussen haar huis in Mora en haar werk op de school in het naburige dorp Venjan. Zij wil echter persé mobiel kunnen blijven bellen onderweg naar haar werk.

Als de beslissing om een ​​''strålningsfri zone'' (witte zone) in te voeren doorgaat wordt in die regio de mobiele telefoon waarschijnlijk echter nutteloos. De maatregel wordt genomen ter bescherming van een elektrogevoelige man in het dorp Venjan, die klaagt over o.a. hoofdpijn en hartritmestoringen. Hij past ervoor om steeds in een stralingsboerka over straat te moeten gaan.

De voorgenomen maatregel is controversieel, de gemoederen in het dorp lopen hoog op:


Bron: DN 6 maart 2012

En enda elallergiker är på väg att få politikerna i Mora att ta till drastiska åtgärder. I dag avgörs frågan om mobilnätet ska släckas i en del av kommunen. Beslutet kan öppna för fler ”strålningsfria zoner” i Sverige.

Läraren Ingela Bernhardsson är en av dem som i högsta grad berörs av Morapolitikernas ovanliga plan. Hon pendlar dagligen mellan sin bostad i Mora och arbetsplatsen på skolan i grannorten Venjan.

Om beslutet att införa en ”strålningsfri zon” går igenom blir mobiltelefonen sannolikt oanvändbar.

Leest u verder op: www.dn.se/nyheter/sverige/en-enda-man-kan-fa-mobilnatet-slackt .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie