Duitsland: Miljoenen voor stralingsslachtoffers

donderdag, 06 oktober 2011 - Categorie: Berichten Internationaal

Gerelateerde berichten:
Berichten%20Nederland/3969
Berichten%20Nederland/4337
Berichten%20Nederland/5062

Bron: De Telegraaf 5 okt 2011

Miljoenen voor radarslachtoffers Duitsland

BERLIJN - Duitse militairen die in de jaren '60 en '70 stralingsziekten hebben opgelopen tijdens werkzaamheden met radarinstallaties, komen alsnog in aanmerking voor een schadevergoeding. Het ministerie van Defensie in Duitsland stelt daarvoor 7 miljoen euro ter beschikking. Dat meldde de nieuwszender ARD woensdag.

Een ombudsman moet toezien op een snelle en ruimhartige afwikkeling van de claims van de militairen en hun families. Honderden werknemers van de legers van West- en Oost-Duitsland liepen stralingsziekten zoals kanker op tijdens werk met radarinstallaties. Slechts enkelen kregen tot nog toe een schadevergoeding uitgekeerd.

Een aantal militairen is al decennia bezig met juridische procedures. De belangrijkste politieke partijen in Duitsland hebben nu besloten dat er een eind moet komen aan het gesteggel.

In andere landen spelen soortgelijke discussies. Zo liet het Nederlandse ministerie van Defensie vorig jaar weten dat het geen onderzoek wilde instellen naar mogelijke gezondheidsrisico's door straling van de Hawk-radar.

Voor het originele bericht zie:
www.telegraaf.nl/buitenland/10675818/__Compensatie_radarslachtoffers__.html?cid=rss .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie