EU: Groot succes voor de lobbyisten van de telecomindustrie; noodsysteem in alle auto's in 2015

donderdag, 08 september 2011 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: Nu.nl en NRC.nl 8 sept. 2011

Noodsysteem in alle auto's in 2015

AMSTERDAM - Nieuwe auto's moeten vanaf 2015 zijn uitgerust met een systeem dat bij ongelukken automatisch de hulpdiensten waarschuwt.

Dat halveert de tijd die verstrijkt voor ambulances en politie op de plaats van het ongeval arriveren, schrijft de Volkskrant.

Eurcommissaris Neelie Kroes maakt de verplichting voor de autoindustrie donderdag bekend, zo bevestigt ook haar woordvoerder.

De Europese Commissie pleitte in 2009 al voor een vrijwillige invoering, maar dat heeft niet gewerkt. Slechts 0,7 procent van de Europese auto's is uitgerust met het zogenoemde 'eCall'-systeem.

Levens redden

Het systeem is mede ontwikkeld met Europese subsidie, en geeft de positie van het voertuig door aan brandweer en politie. Die hebben daardoor maar de helft van de tijd nodig om op de plek van het ongeluk te komen.

Hierdoor kunnen volgens Kroes honderden levens worden gered. Volgens eerdere berekeningen zou het op termijn gaan om 2500 minder verkeersdoden per jaar.

Vrijwillig

Kroes heeft eerder geprobeerd het zogeheten eCall-systeem, dat ontwikkeld is met 160 miljoen euro EU-subsidies, op vrijwillige basis ingevoerd te krijgen. Dat leverde echter te weinig respons op. In veel EU-lidstaten wordt aangehikt tegen de kosten ervan, circa 100 euro per auto. In Nederland toonde onder meer de ANWB zich een voorstander van het systeem.

Nu het systeem verplicht wordt, moeten lidstaten maatregelen nemen die ervoor zorgen dat de meldcentrales de oproepen aankunnen, aldus de woordvoerder van Kroes. Voor de noodoproepen mogen geen kosten in rekening worden gebracht.

Voor het originele bericht zie:
www.nu.nl/binnenland/2609944/noodsysteem-in-alle-autos-in-2015.html . of
www.nrc.nl/nieuws/2011/09/08/automatisch-112-belsysteem-in-alle-autos-in-2015/ .

Opm. Stopumts:
De maatregel van Mevr. Kroes betekent een groot succes voor de lobbyisten van de telecom- en chipindustrie. Eerst is 160 miljoen subsidie verstookt voor iets waar geen vraag naar is, vervolgens creëert de EU verplicht een markt.
In de toekomst zal blijken dat het beloofde nut van het systeem bv. door onjuiste alarmeringen etc. bar zal tegenvallen.
Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie