EU: Europese Commissie bepaalt regelgeving 4G, Mobiel breedband op frequentie analoge antenne-tv.

zaterdag, 08 mei 2010 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: ZDnet.be 7 mei 2010

Europese Commissie bepaalt regelgeving 4G
Mobiel breedband op frequentie analoge antenne-tv

Auteur: Kristiaan Van den Eynde

Mobiel breedband op frequentie analoge antenne-tv

Europa heeft de regels bepaald waaronder de mobiele breedbandstandaard 4G mag uitgerold worden. Dat zou op de 800 MHz-frequentie van analoge televisie gebeuren.

De nieuwe regelgeving moet ervoor zorgen dat signalen van verschillende 4G-standaarden (LTE, WiMAX, …) elkaar onderling niet verstoren.

Bovendien wordt de frequentie waarop vroeger antennetelevisie werd uitgezonden, vrijgegeven. In België en Nederland is die frequentie momenteel al vrij omdat beide landen analoge antenne-tv hebben afgeschaft.

Twee miljard euro
De herverkoop van die bandbreedte zou veel geld in het overheids-laatje kunnen brengen. De 800 MHz-frequentie is immers zeer gewild vanwege haar penetratievermogen. In Duitsland bracht de verkoop ervan twee miljard euro op.

Omdat de (relatief) lage frequentie zo ver kan doordringen, heeft het veel minder zendmasten nodig en is het dus goedkoper uit te rollen dan het huidige UMTS (3G, 1,8 GHz). Daarmee zou Eurocommissaris Neelie Kroes haar plannen voor een volledige breedbandbedekking in Europa kunnen verwezenlijken.

Enkele problemen
Er zijn nog wel twee obstakels te overwinnen vooraleer 4G massaal in Europa beschikbaar kan gemaakt worden. In eerste instantie zijn er nog maar zes landen die de analoge antenne hebben afgeschaft.

Daarbij komt dat een LTE-signaal op 800 MHz zo krachtig is, dat digitale kabeltelevisie erdoor verstoord zou kunnen worden. Momenteel loopt daar een onderzoek naar in Nederland om de volledige impact in beeld te brengen.

Voor het originele artikel zie:
www.zdnet.be/news/115898/europese-commissie-bepaalt-regelgeving-4g/ .

Zie over dit onderwerp ook:
webwereld.nl/nieuws/65932/europa-legt-regels-mobiel-breedband-op.html .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie