Duitsland: Staat heeft grote belangen bij een industrie die zij geacht wordt te controleren.

woensdag, 21 april 2010 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: FD 20 april 2010

Duitse frequentieveiling brengt tussen EUR 6-8 mrd op - KPMG

DUSSELDORF (Dow Jones)--De Duitse veiling van mobiele frequenties, waar ook Royal KPN nv aan meedoet, gaat tussen de euro 6 mrd en euro 8 mrd opbrengen, schat KPMG's telecomexpert en partner Hartmut Paulus dinsdag in.

In vergelijking met gelijksoortige veilingen wereldwijd kunnen de biedingen oplopen tot tussen de euro 8 mrd en euro 9 mrd, zegt Paulus. Maar de prijs van de frequenties wordt gedrukt door factoren zoals de verplichting om het frequentieblok van 800 megahertz als eerste te gebruiken om een netwerk op te bouwen in plattelandsgebieden. Ook speelt volgens Paulus mee dat de competitie beperkt is, omdat alleen huidige marktdeelnemers in Duitsland mogen deelnemen aan de veiling.

De bandbreedte van 800 megahertz wordt gezien als het meest waardevolle gebied, omdat het de meest kostenefficiente manier is om de nieuwe generatie mobiele netwerken aan te leggen.

Duitsland veilt frequenties in de bandbreedte van 800 megahertz en 1,8, 2,0 en 2,6 gigahertz. De veiling die op 12 april begon kan volgens Paulus nog weken voortduren, maar hij denkt dat de vier deelnemers in de komende dagen hun biedingen sneller gaan verhogen.

De bedrijven die meedoen zijn KPN's dochter E-Plus, Telefonica sa's O2, Deutsche Telekom ag en Vodafone plc.

Na 52 biedingsronden komt het totaal van de biedingen op alle 41 frequentieblokken uit op euro 351,1 mln van euro 191,4 mln aan het einde van afgelopen vrijdag.

Telefonica's O2 heeft op dit moment het hoogste bod staan voor twee 10 megahertz blokken in de bandbreedte van 800 megahertz, maar de biedingen van de andere bedrijven liggen dicht in de buurt.

Voor het originele bericht zie:
www.fd.nl/artikel/14673131/duitse-frequentieveiling-brengt-tussen-eur6-8-mrd-kpmg .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie