Duitsland: Overheid sterk belanghebbend bij industrie die zij geacht wordt te controleren.

donderdag, 28 januari 2010 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: Telecompaper 27 jan. 2010

Slechts zes gegadigden voor Duitse frequentieveiling

Auteur: Kamiel Albrecht

De Duitse telecom toezichthouder BNA heeft van slechts zes bedrijven een aanvraag ontvangen om deel te mogen nemen aan de mobiele frequentie veiling die in de lente gaat plaatsvinden. Tijdens de veiling zullen frequenties in de 800 MHz, 1,8 GHz, 2 GHz en 2,6 GHz banden worden aangeboden. De Duitse overheid verwacht dat de veiling rond de vijf miljard euro gaat opleveren en dat de concurrentie op de mobiele markt wordt bevorderd doordat er nieuwe spelers op de markt gaan komen. BNA gaat nu de aanvragen controleren en besluiten of alle aanvragers mee mogen doen aan de veiling. De namen van indieners zijn niet bekendgemaakt, maar er wordt in de Duitse pers vanuit gegaan de vier bestaande mobiele aanbieders, E-Plus, T-Mobile, Vodafone en O2, erbij zitten. Dit zou inhouden dat er slechts twee partijen willen proberen om als nieuwe mobiele speler de Duitse markt te betreden.

De veiling is al omstreden, vooral het veilen van het digitale dividend, de frequenties in de 800 MHz band die vrij zijn gekomen na het omzetten van analoge naar digitale televisie via de ether. Deze frequenties worden nu geveild onder druk van de Duitse federale regering, omdat ze mee moeten helpen om het ambitieuze doel dat 100 procent van alle Duitse huishoudens toegang heeft tot een breedband verbinding met minimaal 1 Mbps als downloadsnelheid voor het einde van 2010. Daarnaast heeft BNA voorwaarden gesteld aan de veiling van het digitaal dividend waarvan de twee kleinere spelers, O2 en E-Plus beweren dat ze nadelig zijn voor hen.

De toezichthouder heeft namelijk 60 MHz van het digitale dividend verdeeld in 6 kavels van 2x5 MHz. Hierbij zijn de twee grootste spelers Vodafone en T-Mobile beperkt tot bieden op twee kavels van 60 MHz, terwijl E-Plus en O2 mogen bieden op drie kavels en nieuwkomers op vier. Het zou dus kunnen gebeuren dat Vodafone en T-Mobile allebei twee kavels binnenhalen en er nog maar twee kavels overblijven voor de overgebleven bieders. Hierdoor het kan gebeuren dat of E-Plus of O2 met lege handen naar huis gaat. Beiden hebben een rechtszaak aangespannen tegen deze veiling voorwaarden waarbij ze vinden dat de huidige veilingvoorwaarden de ontwikkeling van concurrentie belemmert en ook nog de uitvoering van de nationale breedband strategie.

Kennelijk is er ook niet veel animo voor de andere frequenties waarmee UMTS, GSM en LTE netwerken uitgerold kunnen worden aangezien er waarschijnlijk maar twee nieuwelingen meedoen aan de veiling. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de animo klein is. Ten eerste zal de huidige economische situatie een grote rol spelen aangezien het voor bedrijven moeilijk blijft om kredieten/leningen van banken te krijgen, die nodig zijn om een mobiel netwerk te kunnen gaan uitrollen. Een andere reden is dat de toezichthouder in een vroeg stadium besloot dat alle licenties voor heel Duitsland gelden en niet op regionale basis uitgegeven worden.

Hiermee lijkt het erop dat de Duitse overheid niet gaat krijgen wat het wil: meer competitie op de mobiele markt en een snellere uitrol van mobiel breedband via het digitaal dividend.

Voor het origineel zie:
www.telecompaper.com/nl/article.aspx?cid=715291 .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie