India: Zendmasten bedreigen wel degelijk de bijen

maandag, 31 augustus 2009 - Categorie: Berichten Internationaal

Gerelateerde berichten:
Berichten%20Internationaal/3947
Veel%20gestelde%20vragen/3855

Bron: De Pers 31 aug 2009 en RTL nieuws en
www.telegraaf.nl/buitenland/20496552/__Zendmasten_bedreigen_bijen__.html

Zendmasten bedreigen bijen:

De elektromagnetische golven van zendmasten kunnen een bedreiging vormen voor honingbijen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde onderzoeksresultaten, berichtte het persbureau Press Trust van India.

De elektromagnetische golven verstoren de navigatiecapaciteiten van werkbijen die nectar uit bloemen verzamelen om de bijenpopulatie te onderhouden. Als een zendmast in de buurt van een bijenkorf stond, konden de werkbijen niet terugkeren, aldus milieudeskundige Sainuddin Pattazhy. Daardoor bleef de koningin alleen achter met de eitjes en stortte de kolonie binnen tien dagen in, zo bleek uit het onderzoek in de zuidelijke deelstaat Kerala.

Ruim 100.000 mensen in Kerala zijn werkzaam in de bijenteelt. De dalende bijenpopulatie vormt een bedreiging voor hun inkomsten. De bijen zijn eveneens onmisbaar voor het bestuiven van bloemen en planten. Volgens onderzoeker Pattazhy kan de bijenpopulatie binnen tien jaar verdwenen zijn als het aantal zendmasten verder toeneemt.

Voor het origineel zie:
www.depers.nl/wetenschap/333078/Zendmasten-bedreigen-bijen.html .

en:
www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuws/opmerkelijk/)/components/actueel/rtlnieuws/2009/08_augustus/31/opmerkelijk/0831_1315_Bijensterfte_door_zendmasten.xml .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie