USA: GSM afluisteren voor doe-het-zelvers

dinsdag, 25 augustus 2009 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: Spy News. Auteur: Froukje

Iedere handige hobbyist kan binnenkort GSM’s afluisteren en Lidl wederom betrokken bij spionage affaire. Dit is het Spy Nieuws voor de week van 21 augustus.
GSM Afluisteren voor de doe-het-zelver

Iedere doe-het-zelver kan binnenkort GSM’s afluisteren en het enige dat hier voor nodig is zijn een radio-ontvanger en wat computeronderdelen voor verwerking en opslag. Twee onderzoekers hebben onlangs namelijk bewezen dat het versleutelde GSM-signaal kan worden gekraakt en ze zijn bovendien van plan de GSM afluistermethode in maart gratis aan het publiek beschikbaar te stellen.

Het kraken van de encryptie duurt ongeveer een half uurtje en GSM gesprekken die zelfs kilometers verderop gevoerd worden kunnen zonder al te veel moeite afgeluisterd worden. Naast de gratis versie brengen de onderzoekers ook een commerciële versie op de markt die het mogelijk maakt een GSM af te luisteren binnen de 30 seconden. Ze vinden hiermee niet dat ze de privacy van mobiele bellers in gevaar brengen omdat de GSM encryptie in 1998 in theorie al gekraakt was.

Telecomaanbieders kunnen het probleem nu niet langer meer negeren. Wat eens een theoretische aanval was is nu praktijk geworden. Vooral AT&T en T-Mobile netwerken zijn kwetsbaar. GSM gesprekken via 3G aanbieders zijn -vooralsnog- niet af te luisteren.

Voor meer informatie zie het Engelstalige:
www.forbes.com/2008/02/21/cellular-spying-decryption-tech-security-cx_ag_0221cellular.html .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie