Uitzending op Canvas van ''De Golfoorlog'' alsnog te bekijken op videolink.

maandag, 10 augustus 2009 - Categorie: Berichten Internationaal

Op 9 aug 2009 heeft Canvas in het programma Panorama de documentaire ''De Golfoorlog'' herhaald met als thema ''Is GSM straling nu schadelijk of niet''?

(Lezers van Stopumts wisten het antwoord. Leest u maar het interview met Prof. Karl Hecht Berichten%20Internationaal/3911 . )

U kunt het Canvas programma alsnog bekijken op de volgende videolink:
www.canvas.be/extra/html/page_view_video.html?f=http://media.vrtnieuws.net/2009/03/213801704ONL0903311590308_urlFLVLong.flv%20&keepThis=true&TB_iframe=true&height=550&width=650 .

Toelichting bij het programma door Canvas:


Meningsverschillen

Is GSM-straling nu schadelijk of niet? De discussie woedt al sinds het eerste mobieltje zo’n twintig jaar geleden op de markt verscheen. Maar nu intussen zowat de helft van de wereldbevolking minstens één toestel bezit en alles draadloos wordt, is de nood aan een eenduidig antwoord des te groter.

Neen, de risico’s van GSM-gebruik zijn niet bewezen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Al raadt zij overheden wel aan de totale hoeveelheid straling te beperken tot 42 volt per meter. Jawel, de gevaren zijn overduidelijk. Zeggen almaar meer wetenschappers en artsen. Ze vinden de veiligheidsnorm die de Wereldgezondheidsorganisatie aanraadt dan ook veel te laks.

Waar komen die meningsverschillen vandaan? Zijn de studies rond GSM-straling dan voor interpretatie vatbaar? Is het verdacht dat de operatoren de WHO verdedigen?

Strengere norm?

Voor die operatoren staat er hoe dan ook veel op het spel. Mobiele communicatie is een miljardenbusiness. Een strengere veiligheidsnorm betekent niet alleen grotere uitgaven maar ook meer controle op hun activiteiten. Vlaanderen heeft begin 2009 besloten de stap naar een strengere norm te zetten. Drie volt per meter zal de sterkte van de straling er maar mogen bedragen. Net zoals in Brussel, waar het parlement van het hoofdstedelijk gewest al twee jaar geleden voor een strengere norm koos. De operatoren hebben die norm tot op vandaag echter kunnen tegenhouden.

In het Oostenrijkse Salzburg is de discussie over een strengere norm voor GSM-stralen tien jaar geleden begonnen. De norm staat er nu op 0,6 volt per meter. Pure waanzin, zeggen de operatoren. Zuivere noodzaak, antwoordt het stadsbestuur. De golfoorlog neemt er op sommige momenten grimmige proporties aan.

De Golfoorlog is een reportage van Wim van den Eynde en Wim Schepens.

Voor het originele bericht zie:
multiblog.vrt.be/canvasactua/category/panorama/ .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie