Amerikaanse bedrijven stappen niet in 5G, ...

woensdag, 09 oktober 2019 - Categorie: Berichten Internationaal

'VS overwegen krediet te verstrekken aan netwerkleveranciers Nokia en Ericsson'

Bron: www.telecompaper.com/nieuws/vs-overwegen-krediet-te-verstrekken-aan-netwerkleveranciers-nokia-en-ericsson--1311268
8 okt. 2019

In de strijd tegen Huawei zijn de VS mogelijk een nieuwe optie aan het bekijken. De Financial Times meldt dat ambtenaren van de Amerikaanse regering aan een voorstel werken waarbij de VS voordelige kredieten verstrekken aan netwerkleveranciers Nokia en Ericsson. Daarmee zouden beide Huawei-concurrenten in staat gesteld kunnen worden om hun klanten dezelfde voordelige leveringsvoorwaarden te bieden als Huawei.

Naast de security-issues waarvoor de Amerikaanse overheid en veiligheidsdiensten al jaren waarschuwen, hebben ambtenaren hun zorgen uitgesproken over de dominante positie die Huawei dreigt te verwerven op de mondiale 5G-markt. ''Als we niets doen, dan zou Huawei binnenkort wel eens de enige overgebleven optie kunnen zijn voor operators die 5G-netwerken willen uitrollen'', aldus een van de ambtenaren tegenover de FT.

Amerikaanse bedrijven stappen niet in 5G
Een ander traject dat door overheidsfunctionarissen gestart is, maar gedoemd lijkt te mislukken, is het stimuleren van Amerikaanse bedrijven als Qualcomm en Cisco om zich te gaan mengen op de markt van 5G-netwerkinfrastructuur. Beide partijen hebben daar voor bedankt, volgens bronnen die bekend zijn met de situatie.

Daarmee lijkt het er volgens de betreffende ambtenaren op dat een technische, Amerikaanse, oplossing om een alternatief voor Huawei in de markt te zetten geen reële optie is. Een volgende stap zou dan het financieel ondersteunen, met voordelige kredieten, van Westerse leveranciers als Nokia en Ericsson zijn. Beide leveranciers hebben nog niet op de mogelijke plannen gereageerd.

Enkele weken geleden werd al duidelijk dat de Amerikaanse overheid van plan is kleinere providers met subsidies tegemoet te komen om de infrastructuur van Huawei uit hun netwerk te verwijderen of te voorkomen dat ze de investeringen in nieuwe netwerktechnologie (5G, red.) niet kunnen dragen.


Dat grote Amerikaanse bedrijven zoals Qualcomm en Cisco zich niet gaan mengen op de markt van 5G-netwerkinfrastructuur is interessant nieuws. Een kink in de kabel voor 5G?Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie