Zwitsers zien in 5G bedreiging voor de gezondheid

dinsdag, 01 oktober 2019 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: nl.express.live/zwitsers-zien-in-5g-bedreiging-voor-de-gezondheid/
19 sept. 2019

Zwitserland behoorde de eerste landen van de wereld die met de introductie van mobiele technologie van de vijfde generatie (5G) van start gingen, maar bezorgdheid over een mogelijke impact voor de mens door de straling van de antennes heeft tot een nationale controverse geleid. Tegenstanders hebben in Bern demonstraties tegen de invoering van 5G aangekondigd. Bovendien zijn een aantal kantons onder druk gezet om de geplande constructies van nieuwe antennes op te schorten.

In februari kende de Zwitserse overheid licenties voor 5G-frequenties toe aan de operatoren Swisscom, Sunrise en Salt. De operatoren moeten voor die vergunningen gezamenlijk ongeveer 350 miljoen euro betalen.

Petities
De bedrijven kondigden al snel aan dat de 5G-technologie nog dit jaar in grote delen van het land – ook in de bergachtige regio’s – beschikbaar zou zijn. Begin juli waren voor de nieuwe technologie in het land al 334 antennestations operationeel.

De uitrol botste echter op zware hindernissen. Verschillende kantons moesten afrekenen met online petities om de bouw van de 5G-infrastructuur stop te zetten. Tegenstanders maken gewag van mogelijke gezondheidsproblemen door een blootstelling aan de elektromagnetische straling van de nieuwe antennes.
Critici dreigen met een referendum. De tegenstanders sturen aan een compleet moratorium.

Sommige mensen zouden aan elektromagnetische overgevoeligheid lijden. De meeste landen erkennen het fenomeen niet als een medische aandoening, maar patiënten zeggen door blootstelling aan mobiele telefoons, wifi-routers, televisietoestellen en andere elektronische gadgets allerlei lichamelijke ongemakken te ervaren.

Studies
Ook de Zwitserse artsenfederatie dringt aan op voorzichtigheid. “Zolang er geen wetenschappelijk bewijs is dat de technologie geen schadelijke gevolgen heeft voor de menselijke gezondheid, moet een verhoging van de stralingsvolumes zoveel mogelijk worden vermeden,” aldus de artsen.

Er zijn al verschillende onderzoeken – onder meer bij de Wereldgezondheidsorganisatie – naar de impact van de technologie aan de gang. De Zwitserse regering heeft eveneens een groep experts aangesteld om de risico’s van de introductie van de 5G-technologie te onderzoeken.
De publicatie van de resultaten van die studie is tegen het einde van dit jaar voorzien. Eerst was de voorstelling echter voor de eerste helft van dit jaar aangekondigd. Het onderzoek bleek volgens de Zwitserse regering echter complexer dan was voorzien. Critici vrezen daarentegen een druk van de telecom-operatoren.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie