Oostenrijk: Wordt uitzenden via 5G een alternatief voor DAB+?
dinsdag, 19 juni 2018 - Categorie: Berichten Internationaal
Bron: radiovisie.eu/wordt-uitzenden-via-5g-een-alternatief-voor-dab/
27 maart 2018
Oostenrijk gelooft als eerste luidop in radio en tv via 5G
Oostenrijk lijkt als eerste Europese land de knuppel in het hoenderhok te gooien in het debat over de digitale radiostandaard van de toekomst. In tegenstelling tot buurland Zwitserland is in Oostenrijk het enthousiasme voor DAB+ eerder laag. Meer nog: de Oostenrijkse openbare omroep ORF en de grote commerciële radiozender Kronehit zeggen nu openlijk dat ze meer heil zien in 5G als toekomstig uitzendplatform. Hoogtijd dus voor wat technologische toelichting.
Verschillende Europese landen doen al een tijdje volop onderzoek naar de mogelijkheden voor het verzorgen van uitzendingen – zowel radio als televisie – via 5G. Zo starten eind dit jaar in het Duitse Bavarian Oberland de eerste tv-testuitzendingen via een 5G-netwerk. Onder meer de aloude Duitse zenderproducent Rohde & Schwarz neemt in dit experiment technologisch het voortouw.
Oostenrijk verwacht vanaf 2025 volop gebruik te kunnen maken van 5G. Het land stelt zich zelfs tot doel om wereldwijd een leidende rol spelen in de ontwikkeling van de volgende generatie supersnelle mobiele technologie. 5G biedt met snelheden van 10 (en meer) gigabit per seconde dan ook enorme opportuniteiten.
Financieel alternatief voor DAB+?
Grote onbekende blijft vooralsnog of uitzenden via 5G voor de radio- en tv-stations ook financieel voldoende slaagkansen zal hebben. Of met andere woorden: wordt 5G alsnog een betaalbaar(der) alternatief voor DAB+? Ook de ontwikkeling van DAB+ staat intussen niet stil in Oostenrijk. Het is de verwachting dat nog dit jaar van start wordt gegaan met de uitrol van een landelijk DAB+-netwerk voor elf radiostations.
Zowel de ORF als Kronehit houden nog een slag om de arm. Ze vragen dat de Oostenrijkse overheid bij het verdelen van de 5G-capaciteit vastlegt dat de radiozenders er gratis gebruik van kunnen maken én dat de (toekomstige) mobiele apparaten deze uitzendingen verplicht en gratis moeten kunnen ontvangen.
Que? FeMBMS
Voor de (technische) duidelijkheid: met uitzenden via 5G wordt niet hetzelfde bedoeld als streamen, zoals we dat vandaag kennen. Streamen is per definitie een één-op-één-connectie tussen een server en een IP-verbinding.
Voor het digitaal broadcasten via 5G zal gebruik worden gemaakt van de nieuwste FeMBMS-standaard (afkorting voor Further evolved Multimedia Broadcast Multicast Service). Deze standaard wordt ook wel LTE Broadcast genoemd. Er zal dan zo goed als geen vertraging zitten op het signaal, zoals we die thans kennen bij internetradio. In Zuid-Korea wordt al sinds 2014 uitgezonden via LTE Broadcast, maar in een oudere standaard.
In tegenstelling tot streaming hoeven bij broadcasting de mobiele netwerkoperatoren dus niet meer tegelijkertijd alle radio- en tv-programma’s in al hun netwerken te verzenden, wat voor de operatoren een veel hogere efficiëntie oplevert. Ook het uitzenden via een apart netwerk zou mogelijk zijn via 5G, zodat alle draadloze apparaten de radio- en tv-uitzendingen altijd gratis kunnen ontvangen.
Voor uitzendingen via 5G zal dus wel (weer) een heel nieuwe generatie ontvangstapparaten nodig zijn. Bestaande internetradio’s kunnen immers enkel overweg met streams, (nog) niet met het nieuwe broadcast-protocol.
Dit gaat dus alleen over ontvangen van signalen. Het is de vraag welke frequentie(s) gebruikt gaan worden. Vanwege het geringe bereik van hoge frequenties, zoals bij mm golven, is het onwaarschijnlijk dat die gebruikt gaan worden en omdat het in eerste instantie over radio-ontvangst gaat is ook de datastroom beperkt.
Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie