EU-lidstaten stemmen voor verbod op bijengif

maandag, 30 april 2018 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: radar.avrotros.nl/nieuws/detail/eu-lidstaten-stemmen-voor-verbod-op-bijengif/?utm_source=dmdelivery&utm_medium=email&utm_content=dmd-radar&utm_campaign=20180430%20Radar%20Nieuwsbrief%20maandag
28 april 2018

Drie veelgebruikte bestrijdingsmiddelen in de landbouw die schadelijk zijn voor hommels, wilde bijen en honingbijen worden verboden in de EU. Daarover zijn de 28 lidstaten het in Brussel eens geworden. Nederland stemde voor het verbod op deze zogeheten neonicotinoïden.

Het gaat om de middelen imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam, waarvoor sinds 2013 al beperkingen gelden. Gebruik in kassen blijft toegestaan, zoals Nederland graag wilde. Het buitenverbod treedt aan het eind van het jaar in.

Gevaar voor de biodiversiteit
Bijen zijn onmisbaar bij de bestuiving van gewassen en deze middelen vormen daarmee een gevaar voor de biodiversiteit, zo lichtte landbouwminister Carola Schouten eerder in de Tweede Kamer haar positie toe.

Greenpeace maande de lidstaten eerder al over te gaan tot een verbod om een 'rampzalige daling van de bijenpopulatie te voorkomen'. Grote landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland spraken zich al eerder uit voor een verbod.

Zie ook:
www.reuters.com/article/us-eu-environment-bees/eu-to-fully-ban-neonicotinoid-insecticides-to-protect-bees-idUSKBN1HY11W .Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie