5G in de EU: Raad niet eens over bevoegdheid stralingsnormen

dinsdag, 10 januari 2017 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: www.vleva.eu/nieuws/5g-de-eu-raad-niet-eens-over-bevoegdheid-stralingsnormen
5 jan. 2017


De Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie (TTE) hield op 2/12/16 zijn eerste vergadering over het connectiviteitsplan van de Europese Commissie. Dit plan bevat ondermeer de realisatie van een 5G-netwerk in de Europese Unie. De Raad is verdeeld over het voorstel om stralingsnormen te laten coördineren door de EU.

De vergadering startte met een voorstelling van het plan door Commissaris voor Digitale Economie en Samenleving, Günther Oettinger. Waar vroeger data enkel belangrijk was voor communicatie tussen personen wordt dataverkeer in de toekomst veel omvattender, denk maar aan zelfrijdende auto’s enzovoort.

Om dit 5G netwerk te realiseren zijn grote investeringen in infrastructuur nodig. Naast investeringen zijn stralingsnormen een andere grote uitdaging om het 5G actieplan te doen slagen. Tot op heden is dit een bevoegdheid van de lidstaten en volgens de Commissaris kan dit best zo blijven. Hij pleit wel voor een betere Europese coördinatie van die verschillende nationale regels.

De Raad was in het algemeen positief over deze doelstellingen maar 13 landen hadden hun bedenkingen bij de wens van de Commissie om de EU coördinerend te laten optreden op het domein van stralingsnormen.

Het valt dus nog af te wachten hoe dit dossier zich verder zal ontwikkelen.
Komende maanden wordt een officieel standpunt van de Raad en het Parlement verwacht, hou dus zeker deze pagina in het oog voor meer nieuws!

Meer info:
ec.europa.eu/transparency/regdoc/rep/1/2016/NL/1-2016-588-NL-F1-1.PDF


MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE
RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITÉ EN HET COMITÉ
VAN DE REGIO'S

5G voor Europa: een actieplan

Een plan met geen enkele aandacht voor gezondheidsaspecten.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie