Noorwegen haalt FM uit de lucht, tot onvrede van velen

vrijdag, 06 januari 2017 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron: -->
Zie: www.trouw.nl/tr/nl/39681/nbsp/article/detail/4444470/2017/01/05/Noorwegen-haalt-FM-uit-de-lucht-tot-onvrede-van-velen.dhtml?utm_medium=rss&utm_content=trouwhome&google_editors_picks=true
5 jan. 2017


DIGITALE RADIO Noorwegen begint volgende week met de ontmanteling van zijn FM-netwerk. De Noorse regering vindt dat het tijd wordt voor een volledige overstap op digitale radio, maar een groot deel van de bevolking voelt daar niets voor. Europa kijkt nieuwsgierig toe.

Het wordt hoog tijd dat de radio van de toekomst zijn intrede doet, dacht de regering in Oslo. Vorige maand stemde het Noorse parlement in met een voorstel om alle FM-frequenties in het land geleidelijk uit te zetten, en daar digitale radio voor in de plaats te brengen.

Het argument dat digitale radio, ook wel Digital Audio Broadcasting (DAB), tot acht keer meer zenders kan ontvangen dan het huidige netwerk trok de Noorse overheid over de streep. Ook geeft DAB een beter signaal, met minder ruis. Geen overbodige luxe in een land dat bezaaid is met bergen en fjorden, betogen voorstanders van het plan, ook al moet er om DAB te kunnen ontvangen wel een speciale ontvanger worden aangeschaft.

Vanaf 11 januari wordt het oude radionetwerk langzaam afgebouwd, te beginnen in het noordelijke stadje Bodoe. Aan het eind van het jaar moeten de oude frequenties, die in de jaren '50 werden geïntroduceerd, in heel Noorwegen uit de lucht zijn.

Maar een meerderheid van de Noren is nog lang niet klaar om afscheid te nemen van hun 'oude' radionetwerk, blijkt uit onderzoek door nationale media in het Scandinavische land. Liefst 66 procent van de bevolking is tegen de beslissing van de overheid om het FM-netwerk uit te zetten, concludeerde de krant Dagbladet. Slechts een kleine twintig procent is voor.

Tegenstanders van het plan vinden dat de Noorse regering digitale radio te snel doorvoert. De mensen die nog geen DAB-ontvanger hebben, zouden volgens hen veiligheidswaarschuwingen en noodgevallen die via de radio werden bekendgemaakt nu wellicht mislopen.

Hetzelfde geldt voor autobezitters, zeggen critici van het plan, waaronder Noors politicus Ib Thomsen. De parlementariër is lid van de conservatief-liberale Fremskrittspartiet die deel uitmaakt van de Noorse regeringscoalitie en waarschuwt dat zijn land 'simpelweg nog niet klaar is' voor een overgang naar DAB.

''Er rijden straks twee miljoen auto's op Noorse wegen die geen DAB-ontvanger hebben'', zegt Thomsen. ''Miljoenen radio's in Noorse huizen zullen niet meer werken als het FM-netwerk wordt uitgezet. Er is zonder twijfel een veiligheidszorg.''

Ondertussen kijken andere Europese landen die zich ook voorgenomen hebben digitale radio tot de norm te maken nieuwsgierig mee over de schouder van Noorwegen. Gaat alles (toch) goed in de Noorweegse ontmanteling van de oude radiofrequenties, dan is dat wellicht een steuntje in de rug voor een Europese overstapgolf naar digitale radio.

Onder meer Zwitserland, Groot-Britannië en Denemarken overwegen over te stappen op DAB. In Nederland zijn de grotere omroepen te ontvangen via DAB, naast de 'gewone' FM-radio, maar van afschaffing van het FM-netwerk lijkt hier nog geen sprake te zijn.Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie