Europees gps-alternatief vanaf vandaag in de lucht

vrijdag, 16 december 2016 - Categorie: Berichten Internationaal

Bron 1: deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2845058#
15 dec. 2016


Het Europese navigatiesysteem Galileo gaat van start. Dat laat de De Europese Commissie weten. Vanaf nu zijn de Europese signalen beschikbaar voor autoriteiten, bedrijven en burgers. Zo worden we op termijn minder afhankelijk van het Amerikaanse gps-systeem.

Tot nu toe vonden we onze weg in het verkeer vooral met behulp van Amerikaanse gps-signalen. Vanaf nu is er ook een Europees alternatief waar al jaren aan gewerkt wordt. Al is het nog even wachten tot we als consument ook effectief gebruik kunnen maken van de Europese signalen. ''De toestellen moeten wel ontworpen zijn om Galileo-signalen te ontvangen'', nuanceert Jan Van Hees van Septentrio, een ontwerper en fabrikant van satellietnavigatieontvangers. ''In de praktijk zijn de chips in onze wagen of smartphone nog niet in staat om Galileo-signalen te ontvangen.''

Van Hees voorspelt dat het een kwestie van jaren is voor de consumentenelektronica over de juiste chips beschikt. ''Maar verschillende grote leveranciers van chips voor smartphones en navigatiesystemen in wagens hebben al aangekondigd mee op de kar te zullen springen.''

Zie verder bovenstaande link. Dit systeem heeft geen directe consequenties voor de stralingsdichtheid waaraan wij blootstaan. De satellieten staan ver genoeg weg.

Bron 2: www.computable.nl/artikel/nieuws/telecom/5903582/250449/satellietsysteem-galileo-is-in-de-lucht.html
16 dec. 2016
Satellietsysteem Galileo is in de lucht


Het Europese satellietnavigatiesysteem Galileo is op 15 december in bedrijf gegaan. De werking is met achttien satellieten wel nog beperkt, maar overheden, bedrijven en burgers kunnen er gebruik van maken, aldus de Europese Unie. De komende jaren worden extra satellieten gelanceerd; in 2020 moet deze Europese tegenhanger van het Amerikaanse gps-systeem zijn volledige operationele capaciteit hebben bereikt met in totaal dertig satellieten.

Burgers en ondernemers kunnen gebruikmaken van de Galileo Open Service voor plaatsbepaling, navigatie en timing mits de chipsets in smartphones en (auto)navigatiesystemen ermee om kunnen gaan.

Galileo biedt ook beveiligde diensten voor overheden via de 'Public Regulated Service', beheerd door de European GNSS Agency (GSA). Het gehele Galileo-programma wordt aangestuurd door de Europese Commissie (EC), waarbij de verantwoordelijkheid voor het in de lucht houden van het systeem en de technische ondersteuning in handen is gelegd van de Europese ruimteorganisatie ESA.

Galileo is het grootste Europese ruimtevaartproject ooit en kost meer dan vier miljard euro. Het project is door de EC opgezet omdat Europa niet meer afhankelijk wil zijn van de Verenigde Staten.

Fabrikanten werken aan de ontwikkeling van nieuwe, Galileo-bestendige smartphones. Het Spaanse bedrijf BQ claimt de eerste Galileo-smartphone op de markt te hebben gebracht.



Lees verder in de categorie Berichten Internationaal | Terug naar homepage | Lees de introductie