Deze gevolgen heeft gsm-gebruik voor het lichaam
zondag, 05 juni 2016 - Categorie: Berichten Belgie
Bron: www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160603_02322057
3 juni 2016
https://youtu.be/W6CBb3yX9Zs
We staren allen samen de hele dag door massaal naar schermpjes, of het nu om dat van een computer of gsm gaat. Maar dat heeft ook gevolgen voor ons lichaam. Volgens dit filmpje van AsapScience zou als je neerkijkt op je gsm-scherm je ruggengraat de gekromde vorm aannemen van alsof er een 8-jarige op je schouders zou zitten. En dat is nog maar het begin.
Volgens AsapScience kijken we gemiddeld 4,7 uur per dag naar onze gsm en dat is blijkbaar niet zonder gevolgen voor ons lichaam. Dat gecombineerd met de tijd die we voor het computerscherm spenderen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat in de VS de bijziendheid drastisch toenam van 25 procent van de populatie in de jaren 70 naar bijna de helft van de mensen nu. In sommige delen van Azië loopt dat zelfs op tot 80-90 procent.
En dan zijn er nog de apps waarvan CandyCrush misschien wel de bekendste is die zeer verslavend werkt. Als je doelen haalt in het spel gaan de hersenen dopamine aanmaken. Het feit dat je in het spel zelf ook beloond wordt met speciale snoepjes zorgt ervoor dat je in een soort van loop terechtkomt die vergelijkbaar is met die van nicotine en cocaïne. Onze hersenen zijn bovendien geprogrammeerd om telkens op zoek te gaan naar nieuwigheden, meteen ook de reden waarom apps zo vaak updaten of nieuwe features lanceren.
Als de gsm dan eens aan de kant gelegd moet worden, lijken sommige mensen aan nomofobie te lijden. Daardoor raken ze angstig als ze niet constant bereikbaar zijn. Volgens AsapScience zorgen de gsm's er zelfs voor dat hun transmissies maken dat jouw hersenen anders gaan werken. Het blauwe licht zorgt er bovendien voor dat mensen slaapproblemen ontwikkelen. ''Er valt niet te ontkennen dat telefoons ons hebben veranderd'', klinkt het.
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie