Brussel: Verenigingen tegen met het internet verbonden vuilnisbakken

vrijdag, 18 december 2015 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/verenigingen-tegen-met-het-internet-verbonden-vuilnisbakken
17 dec. 2015


Acht verenigingen hebben een open brief naar de Brusselse gemeenteraad gestuurd om hun bezorgdheid te uiten over de toegenomen elektromagnetische vervuiling in de stad. Concreet is er ongerustheid over de nieuwe slimme vuilnisbakken en de gratis wifi op belangrijke pleinen.

''De stad besliste onlangs om slimme vuilbakken te plaatsen en wifi te installeren in de publieke ruimte'', zo zeggen de burgerverenigingen, die bezorgd zijn over de impact van deze initiatieven op de gezondheid. We willen Brussel zien stralen, maar niet in de vorm van elektromagnetische stralen, aldus de verenigingen, waaronder ook de groep Beperk de straling.

In januari 2014 heeft het Gewest de stralingsnorm naar boven herzien om de uitrol van 4G mogelijk te maken. De norm werd opgetrokken van 3 volt per meter, de norm die wordt aanbevolen door de Hoge Gezondheidsraad, naar 6 volt per meter.

De acht verenigingen betreuren dat de stad Brussel sindsdien besliste om 150.000 euro te investeren in ''slimme vuilnisbakken'' die verbonden zijn met draadloos internet. Stad en Gewest willen ook wifi voorzien op pleinen en in de metrostations. ''Alles Brusselaars zullen nu blootgesteld worden aan de risico's, ook kinderen'', waarschuwen ze.

De ondertekenaars vragen de gemeenteraadsleden af te zien van deze twee initiatieven, en willen van hen weten hoe ze het voorzorgsbeginsel hier denken toe te passen.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie