Minister, rector en directeur-generaal openen 'eerste school van de toekomst'
dinsdag, 15 december 2015 - Categorie: Berichten Belgie
Bron: www.gva.be/cnt/bleme_02016312/minister-rector-en-directeur-generaal-openen-eerste-school-van-de-toekomst
12 dec. 2015
ARENDONK - Vice-eersteminister Kris Peeters (CD&V) van de federale regering, rector en mediafiguur Rik Torfs van de KU Leuven en directeur-generaal Lieven Boeve van het katholiek onderwijs komen vandaag naar Arendonk voor de inhuldiging van het nieuwe schoolgebouw van het Sint-Claracollege.
Dat drie hoge heren van dat kaliber hun vrije zaterdag opofferen om vanuit Brussel naar een klein dorp in de verre Kempen te komen, bewijst dat het nieuwe Sint-Claracollege niet zomaar een gewoon secundair-schooltje-uit-de-rij is. Het is letterlijk en figuurlijk de eerste vrije ‘school van de toekomst’ in Vlaanderen.
De primeurschool is sinds 1 september in gebruik. Het is 6000 vierkante meter groot, biedt plaats aan 1000 leerlingen en bevat 32 ‘polyvalente klaslokalen’. Het is een school zonder krijtbord, met alleen maar touchscreens, en overal draadloos internet en oplaadpunten voor laptops en ipads.
Volgens schooldirecteur Willy Brion is het nieuwe schoolgebouw veel meer dan een blok van vier muren met een dak erop. “Onze nieuwe campus heeft uitstraling én inhoud. De rust, het comfort en de hypermoderne accommodatie geven zowel leerkrachten als leerlingen een veel beter gevoel en de goesting om te leren en te werken”, zegt Brion. Hij ziet zelf acht grote toekomstkenmerken en verschillen met vroeger.
1. Geen krijtbord meer. Het bord afvegen is een vaardigheid die de leerlingen in Arendonk niet meer aanleren op school. In geen enkel klaslokaal hangt er nog een aloud krijtbord. Overal zijn er ultramoderne touchscreens. “Eigenlijk zijn het levensgrote ipads. Je bedient ze net zoals een tablet, door te swipen of te klikken met je vinger”, zegt directeur Willy Brion. “Of onze leraren dan geen bordschema’s meer kunnen maken? Toch wel. Je kan het scherm ook gebruiken als een klassiek schrijfbord. Je kan er op schrijven met een speciale stift of gewoon met je blote vinger.”
Niet alleen veel uitstraling maar ook veel straling.
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie