Proefproject voor publieke wifi in zes gemeenten gestart

donderdag, 26 november 2015 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.standaard.be/cnt/dmf20151125_01988579
25 nov. 2015


Infrax, een netbedrijf dat het beheer van aardgas, elektriciteit, kabeltelevisie en riolering regelt, gaat dit jaar nog in zes Vlaamse steden en gemeenten een proefproject met een publieke wifi opstarten. Infrax wil de aangesloten gemeenten tegen eind 2016 de mogelijkheid geven om dergelijk openbaar draadloos internet aan te bieden, zo meldt het bedrijf woensdag.

Infrax stelde eerder dit jaar de 91 gemeenten in zijn werkinggebied voor de kabel voor om publieke wifi aan te bieden. Volgens Infrax zijn de gemeenten zeer geïnteresseerd. Nu zet de distributienetbeheerder dus de eerste concrete stappen. De proefopstellingen komen er in Diest, Diksmuide, Genk, Hasselt, Neerpelt en Torhout.

‘Het is voor iedereen duidelijk dat publieke wifi een belangrijke rol speelt, nu en in de toekomst. De data die via publieke wifi verzameld worden, worden daarom best door een openbaar bestuur beheerd’, zegt voorzitter Wim Dries, tevens de burgemeester van Genk. De 91 gemeenten zijn via Infrax eigenaar van hun kabelnet.

Naast het voordeel voor de gebruiker, kan dergelijk openbaar internet ook voordelig zijn voor de gemeenten. Er kan immers informatie over het publiek verzameld worden, bijvoorbeeld om de stroom voorbijgangers te meten. ‘Een gemeente kan deze gegevens zeker gebruiken om de beveiliging te verbeteren of de verkeersstromen efficiënter te organiseren’, aldus Wim Dries.

Ook voor commerciële organisaties is dergelijke informatie interessant, en daarom is het volgens Infrax gezien de privacy best dat een lokale overheid eigenaar blijft van de data.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie