''Gratis wifi is in strijd met grondrechten van bevolking''

zondag, 12 oktober 2014 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2081142/2014/10/09/Gratis-wifi-is-in-strijd-met-grondrechten-van-bevolking.dhtml .
9 okt. 2014


MECHELEN De werkgroep 'Beperk De Straling' verzet zich tegen de plannen van Telenet en de stad Mechelen om in het commerciële centrum gratis wifi aan te bieden. De werkgroep is van mening dat de plannen in strijd zijn met de grondrechten van de bevolking die onvrijwillig en zonder haar akkoord permanent blootgesteld zal worden aan wifi-straling.
Ze verwijst daarvoor naar onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat noemt blootstelling aan wifi-straling potentieel kankerverwekkend voor de mens.

Deelneme aan dit experiment kan volgens 'Beperk De Straling' enkel op basis van het informed consent-principe, wat betekent dat de lokale overheid haar bevolking vooraf moet informeren over eventuele schadelijke effecten en haar akkoord moet vragen. ''Het project is strijdig met onze grondrechten zoals onderschreven in art. 23 van de Grodnwet en art. 174 van het Europees verdrag m.b.t. het voorzorgsbeginsel'', aldus de werkgroep in haar argumentatie.

Begin deze week meldde Telenet dat het centrum van Mechelen, als eerste stad in België, volledig voorzien wordt van draadloos internet. Dat zou in april volgend jaar van start gaan. Later zouden ook nog andere steden volgen. De dienst is gratis voor Telenetklanten, en toeristen en niet-Telenetklanten zullen een uur per dag gratis kunnen internetten.

Eerder had deze werkgroep zich ook al verzet tegen wifi op de Gentse trams. In een reactie liet De Lijn weten dat wifi-straling lager is dan gsm-straling.

Lees ook:
www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2077351/2014/10/06/Vanaf-april-gratis-wifi-in-heel-Mechelen.dhtml .
www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2077076/2014/10/06/Telenet-maakt-van-Mechelen-een-grote-wifi-hotspot.dhtml .

Zie verder:
Berichten%20Belgie/8723/redir .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie